Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Satraucoši dati: ES tuvojas milzīgs insulta "vilnis"

© F64

Eiropas Savienībā (ES) līdz 2035.gadam prognozēts insulta gadījumu skaita pieaugums par 34%, liecina Apvienotās Karalistes augstskolas "King’s College" veiktais pētījums.

Eiropas Insulta aliansē (SAFE - "Stroke Alliance for Europe") norādīja, ka atbilstoši pētījuma prognozēm no 2015. līdz 2035.gadam kopējais insulta gadījumu skaits ES palielināsies par 34% - no 613 148 gadījumiem 2015.gadā līdz 819 771 gadījumam 2035.gadā.

Kā liecina pētījuma statistika, Latvijā ir 2,5 reizes augstāka mirstība no insulta nekā vidēji ES, un Latvijā ik dienu no insulta mirst vidēji septiņi cilvēki. Ik gadu ar insultu saslimst aptuveni 10 000 cilvēku.

2015.gadā aprēķinātās kopējās ar insultu saistītās izmaksas ES, kas lēšamas aptuveni 45 miljardu eiro apmērā, noteikti pieaugs, uzsvērts pētījumā. Prognozes arī liecina, ka to cilvēku skaits, kuriem insults ir kā hroniska slimība, palielināsies no 3 718 785 pacientiem 2015.gadā līdz 4 631 050 pacientiem 2035.gadā, veidojot pieaugumu par 25% vai gandrīz vienu miljonu cilvēku visā Eiropā.

Uzlabojumi akūtajā aprūpē un riska faktoru apzināšanās liecina, ka insults ir ārstējams un tas ir jāārstē. Pateicoties mūsdienīgajai veselības aprūpei, šobrīd pēc insulta izdzīvo daudz vairāk cilvēku nekā agrāk, taču tas nozīmē, ka arī daudz vairāk cilvēku uz mūžu ir ar veselības traucējumiem, kas radušies insulta seku rezultātā.

Populācijas pieauguma un iedzīvotāju novecošanas dēļ, paredzams, ka šis slogs tuvāko 20 gadu laikā palielināsies. Tāpēc insulta gadījumā ātra rīcība ir nepieciešama ne tikai cilvēkam, kuru skāris insults, bet arī visai sabiedrībai un veselības aprūpes sistēmai kopumā. Tāpēc Eiropā ir jārod labākie veidi, kā cīnīties ar insultu un atvieglot dzīvi, teikts pētījumā.

"Mums tuvojas milzīgs vilnis un tam jāsāk gatavoties," uzsver SAFE prezidents Džons Bariks, piebilstot, ka vienotas rīcības plāns attiecībā uz insultu Eiropā ir nepieciešamība, lai paredzamais jaunu insulta gadījumu skaita pieaugums par 34% no 2017. līdz 2035.gadam nesagrautu valstu veselības aprūpes sistēmas un ģimenes, kuras skars insults.

Kā uzsver SAFE, labākais veids, kā cīnīties ar insultu, ir valsts insulta stratēģija katrā ES dalībvalstī, kuru aktīvi atbalsta un finansē valdība, kas aptver visu insulta norises gaitu no apzināšanas, profilakses, diagnozes, ārstēšanas, aprūpes, speciālistu nodrošinātas rehabilitācijas un atkārtotas novērtēšanas līdz ilgtermiņa aprūpei un atbalstam, sociālai integrācijai un līdzdalībai sabiedrības dzīvē, kā arī pirmsnāves aprūpei. Šādu stratēģiju veidošanā būtu jāiesaista dažādu profesiju pārstāvji, kuri atbalsta cilvēkus ar insultu, cilvēki, kuri ir pārcietuši insultu, aprūpētāji un brīvprātīgo apvienības.

Atzīmējot Eiropas Insulta dienu, vakar, 2017.gada 11.maijā, pētījums tika publiskots. Lai vērstu ES lēmumu pieņēmēju uzmanību, SAFE pētījumu iesniedza Eiropas Parlamentā, Briselē, aģentūru LETA informēja pacientu biedrības "ParSirdi.lv" vadītāja Inese Mauriņa.

Pētījums par insulta profilaksi, akūtā stāvokļa aprūpi, ārstēšanu, rehabilitāciju un dzīvi pēc insulta ES veikts 35 Eiropas valstīs.