Gaidāmās salnas vispostošākās būs augļudārziem

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) agronomi cer, ka sējumi salu spēs pārlaist samērā veiksmīgi. Vislielākās bažas agronomiem ir par augļudārziem.

Šonedēļ vairākās naktīs gaidāmi aukstuma rekordi, kad Latvijas lielākajā daļā gaisa temperatūra varētu noslīdēt līdz 5 grādiem pēc Celsija, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC). Iespējams, tiks labots arī dekādes vai pat - kādā no novērojumu stacijām - visa mēneša rekords. Trešdien un ceturtdien daudzviet Latvijā gaidāmi nokrišņi, vietām zemes virsmu pārklās sniega sega. Autovadītājiem jāņem vērā, ka ceļi var būt slideni, intensīvas snigšanas laikā gaidāma pasliktināta redzamība. Gaiss sāks iesilt vien brīvdienās.

Stipras salnas gaidāmas arī Lietuvā, tāpēc kaimiņvalstī pirmdien izsludināts oranžais jeb otrās pakāpes brīdinājums par gaidāmām postošām salnām visā valsts teritorijā. Latvijā līdz vakardienas vakaram nebija izsludināts ne pirmās, ne otrās pakāpes brīdinājums.

Tomēr LLKC agronomi ir visai optimistiski noskaņot. Apsekojot sējumus, viņi secināja, ka tie pagaidām izskatās labi.

«Nekādus riskus nesaskatām ziemas labības laukos, jo labība tajos ir spēcīga un tumši zaļa, kas liecina, ka augs ir labi barots. Savukārt ziemas rapsis, vismaz Zemgalē, jau ir gatavs ziedēt. Labi, ka vēsais laiks šo procesu ir piebremzējis, un masveida ziedēšana varētu sākties jaunnedēļ. Tādēļ, ja naktīs tiešām būs tik auksti, kā solīts, apsals vien daži ziedi,» vērtē LLKC Augkopības nodaļas vadītājs agronoms Oskars Balodis.

Prognozētais sals draudus neradot arī tādiem laikus iesētiem vasarājiem kā pupas un zirņi. Tiesa, problēmas var rasties ar vasaras miežiem, kas ir jutīgāka kultūra - augs var apsalt jau mīnus divu grādu temperatūrā. Agronomi gan mierina, ka mieži jau ir labi iesakņojušies, tāpēc apsalt varētu lapas, kuras pēc tam tiks izdzītas no jauna.

«Gulbenē saimniekus bažīgus dara vasaras rapsis, kurš spēj izturēt līdz 4 grādu zemu temperatūru. Ja tā slīdēs zemāk, tad jau iznākums var būt dažāds,» atzīst O. Balodis.

Viņš arī norāda - kopumā vasarāju sēja Latvija ir pabeigta, iespējams, atsevišķās vietās pašlaik vēl tiek piesētas lauku slapjās vietas. Savukārt kukurūzas sēja vēl tikai sākas, jo šim augam nepieciešams daudz lielāks siltums nekā bijis līdz šim.

Lielākas problēmas gaidāmais aukstums varētu nodarīt augļudārziem. Tādēļ augļkopji cer, ka turpmāko divu dienu laikā Latvijā būs nokrišņi, kas augus varētu pasargāt no sala. Sala postošo ietekmi varētu mazināt arī tas, ka vēsais laiks augļu kokiem nav ļāvis sākt intensīvu ziedēšanu.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais