Lidostas ķīlnieki uz vairākām dienām

© Raitis Plauks F64

Latvija ir viena no Eiropas valstīm, kuras aviosatiksmi skārusi Islandes vulkāna pelnu izvirduma izraisītā paralīze.

Vakar gaisa telpa virs Latvijas bija slēgta un, līdzīgi kā simtiem tūkstošu pasažieru Eiropā, arī Rīgas lidostā nīka pasažieru tūkstoši. Pēc bēdīgākajām prognozēm, aviosatiksme nenotiks arī šodien un, iespējams, pat arī būs traucēta svētdien. Tas ir atcēlis un mainījis brīvdienu plānus miljoniem cilvēku Eiropā un paralizējis aviosatiksmi.

"Gaidu rindā jau piecas stundas. Šodien mums ar meitiņu bija jābrauc uz Frankfurti pie vīra, viņam dzimšanas diena, taču diemžēl nekur netiekam," skumīgi saka Sanita un uzsmaida ratos gulošajai meitiņai. Viņa cer, ka vīru apciemot izdosies nedēļas laikā, jo brauciens tika ilgi plānots.

Zināms, ka vulkāna pelnu ķīlnieki Rīgā spiesti aizkavēties vismaz līdz šīs dienas pulksten deviņiem rītā, taču iespējams, ka Latvijas gaisa telpa būs slēgta līdz pat svētdienai. Civilās aviācijas aģentūras speciālists Māris Čerņonoks stāsta, ka prognozēt, kā attīstīsies situācija, ir ļoti grūti, taču, visticamāk, tā var kļūt sliktāka. Proti, vēji var sadzīt virs Latvijas vēl vairāk vulkāna putekļu. Arī Viļņā un Tallinā apstākļi esot līdzīgi, un nav iemesla uzskatīt, ka tur lidojumi atsāksies agrāk nekā Rīgā.

Metallica būs!

Šodien Rīgā paredzēts pasaulslavenās grupas Metallica koncerts, taču ķibeles gaisa satiksmē radījušas pamatīgas bažas, ka hits Nothing Else Matters arēnā šovakar varētu arī neizskanēt. Koncertaģentūras FBI preses pārstāvis Kristaps Kārkliņš Neatkarīgo optimistiski uzmundrina, stāstot, ka traucējumi lidostās Metallica neietekmē. "Nedaudz nomainījās tehniskā personāla grafiks, viņi brauc no Stokholmas ar prāmi, taču ziņu, ka Metallica varētu neatbraukt, mums nav. Mēs nezinām, ar kādu lidmašīnu viņi ieradīsies, taču tā ir normāla prakse. Lieli mākslinieki vairās no ažiotāžas un nekad nepaziņo, ar kuru reisu ielidos," stāsta K. Kārkliņš.

Vulkāna izvirdums var iegriezt arī prezidentam Valdim Zatleram, kuram svētdien jādodas uz Polijas prezidenta Leha Kačiņska bērēm. Prezidenta preses dienestā Neatkarīgā noskaidroja, ka pagaidām valsts pirmās personas plāni nav mainīti. Ja gaisa satiksme tomēr būs slēgta, V. Zatlers uz bērēm nedosies.

Vulkāns sagādā papildu brīvdienas

Pie biļešu kasēm lidostā drūzmējas vairāk nekā 1000 cilvēku, taču izlidošanas zonā valda majestātisks miers un klusums. Cilvēki ir sarūgtināti un satraukti par reisu atcelšanu, taču panikā nekrīt. "Zvanīju savam priekšniekam uz Skotiju, lai paziņotu, ka rīt nebūšu darbā. Paldies dievam, viņš izturējās ar sapratni," stāsta igauniete Helēna. Viņa jau sešus gadus dzīvo Skotijā un aizvadītajās brīvdienās bija ieradusies apciemot dzimteni. Uzzinot, ka lidmašīnas sestdien gaisā nepacelsies, viņa grūti nopūšas: "Neko darīt. Apmainīšu biļeti un braukšu atpakaļ uz Igauniju."

Beļģietes Smeta un Pandžabi Rīgā ieradušās atvaļinājumā un paspējušas apskatīt gan Rīgas centru, gan arī Jūrmalu un Tukumu. "Esam ļoti apmierinātas ar lidostas darbinieku attieksmi – visi ir tik laipni un atsaucīgi! Pie mums Briselē tā nav!" saka Pandžabi. Sievietes Latviju pametīs ar gaišām domām, taču nākotnē diez vai atgriezīsies. "Šeit visu var iepazīt vienā reizē," secina Smeta.

Izmisusi lidostā iebrāžas arī Margo, kurai šodien obligāti bija jānokļūst Stokholmā. "Šausmas, jau vakar nonīkām un šodien atkal nekā!" sašutusi ir Margo. Viņa tomēr neapjūk un uz Zviedriju dodas ar prāmi.

Izpērk autobusu un prāmja biļetes

Sastrēgumi lidostās radījuši pastiprinātu interesi pēc prāmja un autobusu biļetēm. Tallink Latvija mārketinga un tirdzniecības nodaļas vadītāja Baiba Muceniece stāsta, ka cilvēki jo īpaši interesējas par viena virziena biļetēm maršrutā starp Rīgu un Stokholmu. Savukārt autobusu satiksmē liela interese ir par Tallinu, Londonu un Berlīni.

Lidostas Rīga preses pārstāvis Mārtiņš Langrāts uzsver, ka fakts, ka gaisa satiksme ir slēgta, nenozīmē, ka slēgta ir arī lidosta. "Iespēju robežās piedāvājam komfortu un informējam par jaunumiem. Problēmas mums nav radušās, jo cilvēku skaits lidostā nav lielāks kā ikdienā," saka M. Langrāts.

Latvijā

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija aicina Sociālo un darba lietu komisiju pārskatīt grozījumu par alkohola pieejamības ierobežošanu spēkā stāšanās termiņu, lai tie stātos spēkā jau nākamā gada 1.janvārī.

Svarīgākais