Pētījums: Līdz ar vecumu, pieaug pozitīvā attieksme pret Uzvaras dienas svinēšanu

© Ādolfs Mārtiņš Krauklis/ f64 photo agency

Krievvalodīgo Latvijas iedzīvotāju vidū ir samazinājies to cilvēku skaits, kuri uzskata, ka Uzvaras diena ir jāatzīmē oficiāli, vēsta pētījuma "Latvijas sociālās atmiņas monitorings 2017" rezultāti.

Pētījuma autori skaidro, ka, līdz ar vecumu, pieaug arī pozitīvā attieksme pret Uzvaras dienu kā oficiāli atzīmējamu dienu. Ja starp krievvalodīgajiem vecuma grupā no 55 līdz 74 gadiem 80% uzskata, ka Uzvaras diena ir jāatzīmē oficiāli, tad vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem šis rādītājs ir 63%.

Taču abās grupās kopš 2012.gada šis atbalstītāju rādītājs ir mazinājies. Vecākajā grupā tas ir samazinājies par 2%, bet jaunākajā grupā, par aptuveni 14%.

Visneizlēmīgākie šajā jautājumā 2017.gadā ir bijuši respondenti vecumā no 35 līdz 44 gadiem. 21% no viņiem ir snieguši atbildi "Grūti pateikt" vai "Nav atbildes".

Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Autori uzsver, ka pētījuma rezultātu atspoguļojumā atbildes "Noteikti jāatzīmē" un "drīzāk jāatzīmē" ir apvienotas atbilžu kategorijā "jāatzīmē".

Pētījums "Latvijas sociālās atmiņas monitorings 2017" tiek veikts reizi piecos gados, un šogad visā Latvijā tika aptaujāti 1005 respondenti.

Latvijā

Šā gada septembrī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvalde, aizturot organizētu noziedzīgu grupu, Rīgā pārtrauca kāda striptīzkluba darbību. Tur ilgstoši bija plaucis sutenerisms. Par šo noziegumu aizdomās tiek turētas piecas personas, četrām piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.