Bēgļu stāsti: Kas motivē viņus palikt Latvijā?

Attēlam ilustratīva nozīme © F64

2.lapa

Katrs gadījums ir unikāls

Publiskajā telpā iespējams atrast visdažādākos stāstus - gan tādus, kuros vietējie iedzīvotāji ir vīlušies bēgļos, gan tādus, kuros bēgļi palīdzējuši lauzt aizspriedumus un pierādījuši sevi no vislabākās puses. Katrs gadījums ir unikāls, un katrs cilvēks ir pelnījis, lai viņu iepazīst, nevis apzīmogo, balstoties vienīgi uz viņa etnisko vai reliģisko piederību.

Ir skaidrs, ka ekonomiskie apsvērumi nav primārie, lai paliktu Latvijā. Pabalsts bēglim vai personai ar alternatīvo statusu šobrīd 139 EUR, savukārt katram nākamajam ģimenes loceklim - 97 EUR. Ar šo summu nepietiek, lai noīrētu dzīvokli un vēl izdzīvotu. Latvija noteikti nav tā vieta, kurā var "sēdēt uz pabalstiem" un neko nedarīt. Ir jāstrādā, jāmācās un vajadzības gadījumā jābūt gataviem mainīt ierasto nodarbošanos.

Tie, kuri paliek Latvijā, ir paši uzņēmīgākie, un dara to tāpēc, ka viņiem ir attiecības ar šo valsti - caur cilvēkiem, kurus negribas zaudēt vai nodarbošanos, kura sniedz stabilitātes sajūtu. Ja nav attiecību, paliek tikai tīra kalkulācija, taču, parādoties piesaistei, parādās arī motivācija cīnīties, neskatoties uz nevienlīdzīgajiem apstākļiem darba tirgū un daudzajām sadzīves grūtībām.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Svarīgākais