Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Izraēla jubilejas līdzekļus velta Latvijas organizācijām

© Publicitātes foto

Atzīmējot Izraēlas Valsts 69. neatkarības gadadienu un gatavojoties Latvijas simtgades svinībām, Izraēlas vēstniecība Latvijā šogad nolēmusi nerīkot svinības, bet neatkarības dienas svinībām piešķirtos līdzekļus ziedot vairākām Latvijas nevalstiskajām organizācijām. Šogad nenotika tradicionālā neatkarības dienas pieņemšana, toties šonedēļ tiek rīkoti labdarības koncerti un meistarklases visā Latvijā.

Uz Neatkarīgās jautājumu, kālab izvēlēts šāds neatkarības dienas svinību formāts, Izraēlas vēstniece Latvijā Lironne Bar-Sadē atbildēja: «Esam pārliecināti, ka mums jāinformē Latvijas sabiedrība par 25 gadus ilgajām Latvijas un Izraēlas attiecībām, diemžēl mums nav īpašu fondu, kuru līdzekļus varētu izmantot plašu svinību rīkošanai. Tāpēc vēlamies dalīties ar Latvijas cilvēkiem, jo īpaši ar tiem, kuri ir mazāk laimīgi nekā mēs un kuriem vajadzīgs atbalsts.»

Izraēlas neatkarības dienas svinībām piešķirtie līdzekļi tiks ziedoti vairākām Latvijas nevalstiskajām organizācijām: Resursu centram sievietēm Marta, SOS bērnu ciematiem, Liepājas dienas centram pieaugušām personām ar garīgās attīstības traucējumiem un Ebreju kopienas sociālajam centram. Vēstniece atzīst, ka Latvijā ir daudz organizāciju, kas darbojas cilvēku labā un pelnījušas atbalstu, tomēr iespēja palīdzēt ir vien dažām, un tās izvēlētas, lai sekmētu to darbību, kas Izraēlas vēstniecībai šķiet visvērtīgākā un aptver dažādus aspektus Latvijas sabiedrībā.

Izraēlas vēstniecība Latvijā informē, ka šonedēļ tiks organizēti arī labdarības koncerti, kuros uzstāsies stīgu instrumentu duets no Izraēlas (Mihaels Klinghofers, kontrabass, un Šani Inbara, klasiskā ģitāra), un meistarklases, kas norisināsies Rīgā, Liepājā, Bauskā un Saldū. Tie, kuri atbalsta Izraēlas vēstniecības idejas, ir laipni aicināti pievienoties šajā iniciatīvā un jebkādā veidā atbalstīt jau iepriekš nosauktās institūcijas vai citas, kā viņi to spēj un uzskata par piemērotu.

L. Bar-Sadē uzskata, ka Izraēlā, kur ieradušies cilvēki no daudzām valstīm, viņus saliedē mērķa apziņa, jo izraēliešiem ir iemesls dzīvot un cīnīties par savu drošību. «Izraēlā dzīvo vairāk nekā 70 valstu pilsoņi, mēs esam ļoti enerģiska un dinamiska sabiedrība, pateicoties šai multidaudzveidībai,» saka Izraēlas vēstniece. Jā, izraēlieši varot arī sūdzēties un kritizēt savu sabiedrību vai valdību, tik un tā viņu vidū valda neticama piederības izjūta un viņi jūtas kā brāļi, kā ģimene, kas atbalsta cits citu grūtos brīžos.