Ventspilī "Nākotnes pilsētas spēles" laikā iegūst jaunas idejas pilsētvides attīstībai

Ventspilī noslēgusies Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) un Britu padomes Latvijā iniciētā un organizētā „Nākotnes pilsētas spēle”, kuras laikā četras komandas meklēja radošus risinājumus pilsētvides attīstībai Ventspils pilsētas dienvidrietumu daļā.

Ventspilī kā spēles objekts tika izraudzīta plaša teritorija, kas iekļauj Jūrmalas parku, Piedzīvojumu parku un teritoriju starp tiem, kurā patlaban Eiropas Reģionālā attīstības fonda projekta „Vienīgā Baltijā vēsturiski saglabātā 600 mm šaursliežu dzelzceļa, kā kultūrvēsturiska objekta attīstība, iekļaušana Ventspils transporta struktūrā un starptautiskā tūrisma apritē” ietvaros top jauna šaursliežu dzelzceļa līnija ventspilnieku un pilsētas viesu iecienītajam Mazbānītim.

Spēles laikā radušās idejas un priekšlikumus uzklausīja Ventspils pilsētas domes Pilsētas attīstības komisijas locekļi un Ventspils pilsētas pašvaldības vadošie speciālisti. Darba grupu izstrādātās un prezentētās idejas guva komisijas un speciālistu atbalstu, un pēc Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga ierosinājuma nolemts iekļaut sabiedrības pārstāvjus, kas piedalījās spēlē, darba grupās, kas turpmāk risinās Piedzīvojumu parka un Meža parka, kā arī Ventspils starptautiskā radioastronomijas centra Irbenē iespējamo tālāko attīstību.

Gandrīz divdesmit spēles dalībnieki, tai skaitā tūrisma un attīstības jomas pārstāvji, arhitekti, studenti, pensionāri, uzņēmēji un citi aktīvi pilsētas iedzīvotāji, divu dienu garumā, apvienojušies četrās darba grupās, radošās spēles ietvaros meklēja idejas un izstrādāja savu piedāvājumu Ventspils dienvidrietumu daļas pilnveidošanai un attīstībai, veidojot pilsētu vēl pievilcīgāku un interesantāku ne tikai pilsētas iedzīvotājiem, bet arī viesiem. Četras izvēlētās idejas varēja iedalīt trīs dažādos attīstības virzienos – slēpošanas kalna dienvidrietumu daļas turpmāka attīstība, papildinot kalnu ar terasēm, grotām un mākslīgajām alām, trīs parku – Jūrmalas parka, Meža parka un Piedzīvojumu parka – papildināšana ar piknika vietām, soliņiem un interesantām koka skulptūrām, kuras naktī būtu izgaismotas, un, visbeidzot, ar stilizētas kosmosa stacijas izveidi, kur izvietot saules sitēmas maketu, rīkot zinātnieku plenērus un izglītot skolu jaunatni un pārējos interesentus.

Kā atzina spēles eksperti un komisijas locekļi, piedāvātās idejas ir, sākot no futūristiskām, grūti vai gandrīz neiespējami realizējamām līdz ikdienišķām un tuvākajā laikā realizējamām. Izvēloties ideju – uzvarētāju, ekspertu un komisijas locekļu viedokļi atšķīrās, bet gala balsojumā par labāko tika atzīta ideja par slēpošanas kalna papildināšanu ar mākslīgajām grotām vai terasēm, kurām varētu būt turpmāka funkcionāla nozīme kalna apsaimniekošanā.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs savā rezumējumā atzina, ka šāda spēle būtu arī turpmāk jāizmanto pilsētas attīstības plānošanā un aicināja veidot darba grupas, lai tuvākā vai tālākā nākotnē īstenotu piedāvātās idejas.

Latvijā

Ekonomikas ministrija (EK) saskaņošanai virzījusi rīkojuma projektu, kas paredz piešķirt 81 248 eiro Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) par tūrisma operatora SIA "Fisom" ceļotāju repatriāciju, liecina informācija Tiesību aktu portālā.

Svarīgākais