Apdrošinātāji saņem atlīdzību pieteikumus par vulkāna pelnu dēļ atceltajiem lidojumiem

© Scanpix

Vairākas apdrošināšanas kompānijas saņēmušas pirmos atlīdzību pieteikumus par Īslandes vulkāna izvirduma pelnu dēļ atceltajiem lidojumiem, liecina biznesa portālam "Nozare.lv" veiktā aptauja.

Piemēram, apdrošināšanas AS "Balta" jau vakar, 15.aprīlī, vērsās četri klienti ar ceļojuma apdrošināšanas atlīdzības pieteikumiem. Saskaņā ar "Baltas" ceļojuma apdrošināšanas noteikumiem netiek atlīdzināti zaudējumi, kuru cēlonis ir lidojuma aizkavēšanās un/vai atcelšana. Minētajā gadījumā klientam ir iespēja vērsties pie aviokompānijas, kas sniedz lidojuma pakalpojumu, un tā vērtē situāciju saskaņā ar saviem noteikumiem, biznesa portālam "Nozare.lv" skaidroja "Baltas" ārējo komunikāciju vadītāja Kristīne Martinsone.

Apdrošināšanas AS "BTA" ir saņēmusi zvanus jau vairāk nekā no 100 klientiem, kuri vaicā par iespējamām kompensācijām saistībā ar pārceltajiem vai atceltajiem lidmašīnu reisiem. "Taču, kaut gan ceļojumu apdrošināšanas noteikumi paredz atlīdzības izmaksu par zaudējumiem, kas radušies šāda iemesla dēļ, diemžēl tos apdrošināšana nesedz, ja zaudējumus tieši vai netieši radījušas globālas dabas katastrofas vai dabas stihijas, kā tas ir šajā gadījumā," sacīja "BTA" Mārketinga un sabiedrisko attiecību departamenta direktore Ilva Priedniece.

Arī "Swedbank apdrošināšana" saņēmusi pirmos atlīdzības pieteikumus, kā arī daudz jautājumus par lidojumu aizkavēšanos vai pārcelšanu no klientiem, kas atrodas gan Latvijā, gan gaida lidojumu atjaunošanu dažādās citās valstīs - no Igaunijas līdz pat Itālijai un Izraēlai.

"Swedbank apdrošināšanas" valdes loceklis Baltijas valstīs Pēters Kabuns norāda, ka, lai gan vulkāna izvirdums parasti netiek uzskatīts par vienu no atlīdzināmajiem zaudējumu iemesliem, kā arī lidojumu aizliegumu pasludinājušas aviācijas kontroles iestādes, kompānija nolēmusi visiem klientiem, kuri iegādājušies apdrošināšanu pret ceļojuma pārtraukšanas risku, kas iekļauj transportlīdzekļu nokavēšanu un izlidošanas aizkavēšanos, un pieteiks savus gadījumus, izmaksāt atlīdzību.

Kā ziņots, Īslandes vulkāna izvirduma radītā pelnu mākoņa dēļ Latvijā līdz šodienas plkst.18 ir slēgta gaisa telpa, tāpēc starptautiskajā lidostā "Rīga" atcelti visi reisi.

Savukārt Eiropas gaisa telpā, visticamāk, tiks atcelti aptuveni 17 000 lidojumu, šodien paziņoja gaisa satiksmes kontroles organizācija "Eurocontrol".

Svarīgākais