"Dzīvnieku brīvība" nosoda notikušās ielaušanās ūdeļu audzētavās

© Ekrānšāviņš no video youtube.com

Biedrība "Dzīvnieku brīvība" neatbalsta kažokzvēru audzētavu ūdeļu izlaišanu brīvā dabā, pastāstīja biedrības valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons.

Andersons uzsver, ka ūdeļu izlaišanas rezultātā ir nodarīts kaitējums Latvijas dabai, jo Amerikas ūdele ir invazīva suga, kas nokož citus dzīvniekus, un kaitē Latvijas videi. Andersons pauda nostāju, ka šādi ūdeļu izlaišanas atgadījumi nav vērtējami pozitīvi.

Viņš arī skaidroja, ka biedrībai par atgadījumu detaļām nekas nav zināms, un biedrība neatbalsta šāda veida cilvēku patvaļīgas aktivitātes.

Vienlaikus Andersons skeptiski raugās uz notikumu apstākļiem, paužot viedokli, ka pasaules praksē, ielaužoties uzņēmumos un izlaižot dzīvniekus no krātiņiem, tie tiek izlaisti vairāku tūkstošu, nevis vien pāris desmitu vai simtu skaitā. Līdz ar to viņam neliekas, ka šie gadījumi ir dzīvnieku aizstāvju veikti.

Jau ziņots, ka Iecavas novadā "Baltic Devon Mink" ūdeļu fermā aizvadītajā naktī notikusi ielaušanās, atverot apmēram 400 būru. Latvijas Zvēraudzētāju Asociācijas valdes locekle Sandra Vilciņa skaidroja, ka no būriem izlaižot ūdeļu mammas, dzīvnieki netiek glābti, bet gan tiem tiek nodarīts pāri. Līdz ar to šāda rīcība nav loģiska un ir nevēlama no dzīvnieku aizsardzības viedokļa.

Tāpat vēstīts, ka 28.aprīlī kažokzvēru audzētavā "Gauja AB" notika līdzīga ielaušanās, kā rezultātā uzņēmumam tika nodarīti zaudējumi apmēram 2500 līdz 3000 eiro apmērā. Pēc kompānijas valdes priekšsēdētāja un ražošanas direktora Arņa Veckaktiņa teiktā, kopumā no audzētavas būriem tika izlaista 41 ūdele, no kurām uzņēmuma darbiniekiem lielāko daļu izdevās noķert un nogādāt atpakaļ būros. Notikuma rezultātā naktī nosala 90 ūdeļu mazuļi, tāpat 15 ūdeļu mātes neizdevās noķert, lai ievietotu atpakaļ būros.

Arī Veckaktiņš pauž nostāju, ka vainīgie varētu būt ar dzīvnieku aizsardzības idejām pārņemti cilvēki, kuri domājuši tādējādi glābt ūdeles, neapzinoties savas rīcības neatgriezeniskās sekas.

Svarīgākais