Šodien izšķirs ģenerālprokurora likteni

Šodien Saeimā deputātiem aizklātā balsojumā jālemj: būt vai nebūt Jānim Maizītim ģenerālprokurora amatā arī nākamos piecus gadus. Līdzšinējie notikumi un politiķu izteikumi nerada šaubas, ka iznākums būs viņam pozitīvs.

Protams, var notikt brīnumi, taču pat gadījumā, ja kāda frakcija pēkšņi nostājas pret ģenerālprokuroru, Saeimā J. Maizīša pusē ir vairākums. Absolūtu atbalstu viņa kandidatūrai paudusi partija Jaunais laiks, arī Pilsoniskās savienības priekšsēdētāja Anna Seile pačukst, ka frakcija ir "vienbalsīgi par!".

Tēvzemiešu priekšsēdētājs Māris Grīnblats atklāj, ka vēl vakar frakcijā nebija izdiskutēts, kā balsot, taču lēmums tiks pieņemts, atsaucoties uz Juridiskās komisijas atzinumu. "Mēs neuzspiedīsim vienotu viedokli, katrs varēs balsot pēc saviem ieskatiem," saka M. Grīnblats. Tas vedina secināt, ka arī tēvzemieši atbalstīs J. Maizīti, jo Juridiskā komisija ar tautpartijieti Vinetu Muižnieci priekšgalā ar balsu vairākumu izteica viņam uzticību. Labvēlīgi noskaņota ir arī apvienība Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā, tās priekšsēdētājs Jakovs Pliners norāda, ka J. Maizītis, iespējams, nav labākā kandidatūra, taču citas alternatīvas nav.

Latvijas Pirmā partija/Latvijas ceļš ir vienīgā, kura paudīšot vienotu nostāju, taču, kāda tā būs, neatklāja. Pirms balsojuma J. Maizīša personība un redzējums vakar vēl tika izdiskutēts Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijā, kas iepriekš J. Maizītim bija nosūtījusi 18 jautājumu un lūdza uz tiem rakstveida atbildi. ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis pēc sarunām bija noskaņots labvēlīgi. "Man nav zināms, kāds būs balsojums. Gadījumā, ja netikšu apstiprināts, ģenerālprokurors būs jāizvēlas līdz 11. maijam, jo iestādei jābūt vadītājam. Apzinos, ka neesmu neaizstājams. Prokuratūrā ir cilvēki, kuri spētu uzņemties iestādes vadīšanu, taču nezinu, cik viņi ir gatavi to darīt," saka J. Maizītis.

Latvijā

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija aicina Sociālo un darba lietu komisiju pārskatīt grozījumu par alkohola pieejamības ierobežošanu spēkā stāšanās termiņu, lai tie stātos spēkā jau nākamā gada 1.janvārī.

Svarīgākais