Znaroks paliek bez Triju Zvaigžņu ordeņa

© Romāns Kokšarovs

Maija sākumā Valsts prezidents Valdis Zatlers pasniegs ordeni virknei izcilu personību. Triju Zvaigžņu ordeņa saņēmēju vidū ir arī ziemas olimpisko spēļu medaļnieki – skeletonists Martins Dukurs un kamaniņu braucēji brāļi Juris un Andris Šici.

Vairāk nekā puse Saeimas deputātu ierosināja augstāko valsts apbalvojumu piešķirt arī Latvijas hokeja izlases galvenajam trenerim Oļegam Znarokam, taču viņa vārds apbalvojamo sarakstā nav atrodams.

O. Znaroks kā izcils hokejists bijis gan Latvijas, gan citu valstu hokeja komandu sastāvā. Ir panācis ievērojamus rezultātus, kas spodrinājuši Latvijas tēlu un veicinājuši Latvijas starptautisko atzinību. Viņa vadībā Latvijas U–20 junioru izlase iekļuvusi starp pasaules spēcīgākajām komandām. Pērn tieši O. Znaroka laikā Latvijas hokeja izlase pasaules čempionātā ir sasniegusi septīto vietu, kas ir visu laiku labākais rādītājs.

Deputāti atbalsta

Iniciatīva par ordeņa piešķiršanu Latvijas hokeja izlases trenerim pieder Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam (SC), kurš pērn īsi pirms valsts jubilejas uzrakstīja pieteikumu un no dažādām frakcijām savāca vairāk nekā 50 Saeimas deputātu parakstus.

Deputāts atzīst, ka liela daļa kolēģu saprot O. Znaroka panākumus, taču Ordeņu kapitula pirms trim nedēļām pieņemtais nelabvēlīgais lēmums, visticamāk, skaidrojams ar trenera latviešu valodas nezināšanu.

"Ļoti žēl, ka baumas un netīras intrigas ir uzvarējušas. Viņu mēģina par kaut kādiem valodas grēkiem vai atteikšanos no pilsonības sodīt. Mēs nenovērtējam to, ko viņš ir paveicis. Visu cieņu tiem, kas saņem šo apbalvojumu, taču bieži vien ļoti daudzi ordeņa saņēmēji nezina valsts valodu. Kā parasti mēs necienām tos cilvēkus, kas ļoti labi strādā," pārliecināts ir A. Klementjevs.

Vērtē raksturu

Valsts apbalvojumu likumā teikts, ka Ordeņu kapitula lēmums ir pieņemts, ja vairākums no klātesošajiem balsstiesīgajiem balsojuši par. Tāpat norādīts – kapitula sēdes ir slēgtas un tajās notikušo debašu saturs nav izpaužams, tāpēc publiski nevienam nav iespējas uzzināt, kas ir bijis par iemeslu ordeņa piešķiršanas atteikumam.

Kā viena no atteikuma ticamākajām versijām izvirzīta O. Znaroka latviešu valodas nezināšana. Hokeja eksperts Armands Puče ir pārliecināts, ka šajā gadījumā O. Znaroks tiek izmantots populistiski gan no pieteicēju, gan izskatītāju puses. "Deputātiem ir sava, Ordeņu kapitulam cita politika. Ne jau Znaroks prasa ordeni. Cilvēks dara savu darbu un dara to labi," pārliecināts ir sporta žurnālists. Latvijas hokeja izlases trenerim ir savdabīgs raksturs, viņš ir ekspansīvs, uz žurnālistu jautājumiem var atbildēt neiecietīgi, taču "ne jau ar vārdnīcas palīdzību hokejisti guva vārtus", uzsver A. Puče.

Šajā gadījumā, viņaprāt, ordeņa nepiešķiršanas pamatā ir trenera rakstura iezīmes, nevis profesionālie panākumi. "Ja Ordeņu kapituls tos dala pēc cilvēku raksturiem, nevis viņu panākumiem, tad rīcība ir bijusi pareiza. To, ko O. Znaroks ir izdarījis Latvijas hokeja labā, nespēj atņemt ne ordeņu, ne kāds cits kapituls," pārliecināts ir hokeja eksperts.

31 ordenis

Kopumā 1., 3. un 4. maijā Valsts prezidents pasniegs 31 ordeni. To, kam tos piešķirt, lēma Ordeņu kapituls, kuru vada LNB direktors Andris Vilks. Tāpat lēmumu pieņem arī LI direktors Ojārs Kalniņš, LMT prezidents Juris Binde, viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots, LATO valdes priekšsēdētājs Toms Baumanis, Latvijas vēstnieks Portugālē Artis Bērtulis un RSU Pediatrijas katedras vadītāja Dace Gardovska.

No sportistiem Triju Zvaigžņu ordeni saņems Latvijas futbola izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs (FIFA pasaules izlašu rangā šā gada martā Latvijas izlase bija 47. vietā). Tāpat ordeni piešķirs Dailes teātra aktrisei Ilzei Vazdikai, režisorei un producentei Mirdzai Zīverei un citiem.

Svarīgākais