Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Mātei pieprasa atmaksāt bērnu kopšanas atvaļinājumā saņemto naudu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © f64

Kādā māte, kura šobrīd atrodas bērnu kopšanas atvaļinājumā, vērsusies Valsts darba inspekcijā, lai noskaidrotu, vai uzsākot jaunas darba attiecības, nepieciešams atgriezt saņemto atvaļinājuma naudu. Personāla daļa pieprasa, ka pirms aiziešanas no darba, mātei būtu jāatgriež daļa no atvaļinājuma naudas, ko darbiniece saņēma pirms bērnu kopšanas atvaļinājuma, vai jāatgriežas darbā un jānostrādā līdz 2017.gada 2.oktobrim!

Šobrīd māte atrodos bērnu kopšanas atvaļinājumā , kas sācies no 2015. gada decembra. Iepriekš plānots , ka bērnu kopšanas atvaļinājums beigsies tikai 2017.gada jūnijā. Sieviete atradusi jaunu darba vietu ,nevēlas vairs turpināt darba attiecības.Valsts darba inspekcija sniedz konkrētu atbildi.

Darba likuma 78. panta pirmās daļas 3. punkts nosaka, ka ieturējumus, kas izriet no darba devēja atprasījuma tiesībām, var izdarīt no darbiniekam izmaksājamās darba samaksas, lai atprasītu izmaksāto vidējo izpeļņu par neatstrādātajām atvaļinājuma dienām, ja darbinieku atlaiž no darba pirms tā darba gada beigām, par kuru viņš jau saņēmis atvaļinājumu, izņemot gadījumu, kad darba līgums tiek uzteikts, pamatojoties uz Darba likuma 101.panta pirmās daļas 6., 7., 9. vai 10.punktu. Komentē Valsts darba inspekcijas pārstāvji.

Tādējādi, gadījumā, ja tiek uzteikts darba līgums, vai darba tiesiskās attiecība izbeigsies saskaņā ar darbinieka un darba devēja vienošanos, darba devējam ir tiesības veikt ieturējumus no izmaksājamās darba samaksas, lai atprasītu izmaksāto vidējo izpeļņu par neatstrādātajām atvaļinājuma dienām. Izņēmums ir situācijas, ja darba tiesiskās attiecības uzsaka darba devējs, un uzteikums ir pamatots ar tādiem apstākļiem kā, piemēram, darbinieku skaita samazināšana, darbinieka nespēju veikt nolīgto veselības stāvokļa dēļ, ko apliecina ārsta atzinums un tamlīdzīgi.

Bērna kopšanas pabalstu ir tiesības saņemt gan tiem vecākiem, kuri nav sociāli apdrošinātās personas (nav darba ņēmēji vai pašnodarbinātie), gan tiem - kuri ir sociāli apdrošinātās personas.