Darba inspekcijas cīnās ar svinga klubu

© Gatis Gierts/f64

Pārkāpumu skaits Rīgas izklaides vietās, salīdzinot ar 2008. gadu, krasi samazinājies. Policija uzskata, ka tas noticis intensīvo pārbaužu dēļ. Martā kratīti masāžas saloni un tamlīdzīgas iestādes.

Pārbaužu laikā sāktas 17 administratīvās lietvedības par dažādiem pārkāpumiem, tostarp prostitūcijas ierobežošanas noteikumu, akcijas preču aprites pārkāpumiem u. c. nelikumībām. Uzņēmumos uziets arī liels daudzums nelegālā alkohola.

Policija aktīvāka

Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) Centra iecirkņa Kārtības policijas nodaļas dežūrdaļas priekšnieks Armands Logins informē, ka, salīdzinot ar 2008. gadu, krasi samazinājies pārkāpumu skaits, kas saistīti ar ārvalstu tūristu apkrāpšanu. Lai arī mazāk, tomēr joprojām izklaides iestādēs cenrāžos netiek norādīta cena, neizsniedz čekus, piedāvā maldinošu informāciju par akcīzes precēm. "Tas ir kā riņķa dancis," viņš atzīst. Policists uzskata, ka situācijas uzlabojums panākts ar policijas intensīvu darbu.

Pieķer maksātnespējīgu svinga klubu

Marta beigās veiktajā pārbaudē piedalījās Valsts darba inspekcijas (VDI) pārstāvji. Pēc tam visplašākais izklāsts tika sniegts par svinga klubā Kamilla konstatētajiem pārkāpumiem. Izrādās, šīs iestādes īpašniece, kāda SIA, divus gadus pieteikta kā maksātnespējīga, tomēr svinga vai, kā Kamilla tiek dēvēta internetā, – iepazīšanās klubs esot darbojies uz pilnu klapi. Arī reida laikā tur rosījušies vairāki desmiti pilnīgi kailu cilvēku. Tātad maksātnespējas laikā uzņēmums veicis saimniecisko darbību, nemaksājot par to nodokļus. Svingotāju mājaslapā ievietotā informācija un fotogrāfijas daiļrunīgi liecina par izklaides iespējām, saturu un relaksācijas iegūšanas veidiem, tāpēc VDI un policistiem nevajadzētu justies pārsteigtiem par Kamillā ieraudzīto kailo ķermeņu daudzumu.

VDI esot izplatījusi informāciju, ka pārbaudes laikā atrastie pasākumu kalendāri, dzērienu kartes, kā arī internetā pieejamā informācija liecinājuši, ka pasākumi klubā notiek aktīvi. Sievietes stāstījušas, ka klubā strādājot par administratorēm vai garderobistēm, taču nevienai neesot bijuši attiecīgi darba līgumi. VDI norāda, ka maksātnespējīgā uzņēmumā cilvēkus nedrīkst nodarbināt.

Kad pārbaude tiks veikta pilnībā, būs zināms, kādu sodu pārkāpumus veikušo masāžas salonu un citu tamlīdzīgu iestāžu īpašnieki saņems. Kamillas gadījumā sodu vajadzētu saņemt arī maksātnespējas administratoram, kurš, dīvaini, bet fakts, nav pamanījis, kas īsti notiek viņa kontrolētajā uzņēmumā.

Mākoņi pār intīmklubiem

Arī RRP preses un sabiedrisko attiecību sektora vadītāja Sigita Pildava atzīst, ka policijai nav ne tiesību, ne iespēju izklaides iestādes aizvērt. Kopīgi ar attiecīgām valsts institūcijām, piemēram, VDI vai Valsts ieņēmumu dienesta Akcizēto preču pārvaldi, tiek sastādīti protokoli, un tālāk lieta virzās likumā noteiktajā kārtībā.

Lai vismaz mēģinātu darīt galu ārvalstu tūristu apkrāpšanas gadījumiem izklaides iestādēs, savu vārdu teica gan Valsts prezidents Valdis Zatlers, gan ārvalstu vēstniecības, mājaslapās publicējot tā dēvēto melno krogu topu. Nesen arī Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas deputāti bija vienisprātis, ka kultūrvēsturiskajā centrā jāaizliedz tādu izklaides vietu darbība un pasākumu rīkošana, kuros "apzināti tiek demonstrēti nosegti vai nenosegti dzimumorgāni". Lai dome varētu pieņemt lēmumu no centra izskaust intīmklubus, tai jāsaņem valdības piekrišana. Pašvaldības mērķis ir panākt, lai tai nav jāizskata individuāli katrs iesniegums par intīma rakstura pasākumu rīkošanu, kā tas notiek tagad, bet gan ieviest aizliegumus, kas attiektos uz visu vēsturisko centru.

Rīgas Pašvaldības policijas informācija liecina, ka pirms gada Vecrīgā bijis apmēram 20 intīmklubu, masāžas salonu un striptīzbāru, bet tagad – oficiāli neviena.