Olu cenas 10 gadu laikā palielinājušās uz pusi

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Olu krāsošana un olu kaujas Lieldienās joprojām ir iecienīta tradīcija. Tāpēc pieprasījums pēc olām pirms Lieldienām strauji pieaug.

Olu pircējiem jārēķinās, ka šogad brūnās olas maksā dārgāk nekā pērn, savukārt olu krāsotāji var priecāties par nedaudz lētākām baltām olām.

Latvijas Tirgotāju asociācijas apkopotā informācija liecina, ka desmit gadu laikā olu cenas pieaugušas gandrīz uz pusi - 1996. gadā 10 olas varēja iegādāties par 0,92 eiro, šogad par tikpat lielu iepakojumu jāmaksā jau 1,36 eiro. Olu cenu kāpumu Neatkarīgajai apstiprināja arī Maxima Latvija, Rimi Latvia un Elvi pārstāvji.

Ekrānšāviņš no avīzes

Tomēr olu cenu kāpums nav mazinājis pieprasījumu pēc šā produkta. Maxima veikalos baltās vistu olas iedzīvotāji varēja iegādāties jau no aprīļa sākuma. Kopumā Maxima Latvija saviem klientiem piedāvā izvēlēties 17 dažādu veidu olas - dažādos iepakojumos ir pieejamas gan baltās, gan brūnās vistu olas, kā arī paipalu olas. Brūnās vistu olas pārsvarā ir vietējās izcelsmes, bet baltās vistu olas Maxima Latvija piegādā Balticovo, kas savukārt šīs baltās olas piegādā no Somijas.

Maxima Latvija komunikācijas speciāliste Zane Udrase pieļauj, ka šogad pieprasījums pēc Lieldienu precēm varētu būt lielāks nekā pērn, jo šogad dažādu kristīgo konfesiju pārstāvji Lieldienas svin vienā laikā. «Jau šobrīd redzam, ka pieprasījums pēc dažādām svētku precēm ir palielinājies. Piemēram, pēdējās nedēļas laikā par 146% pieaudzis olu krāsu un olu uzlīmju pārdošanas apjomi, ja salīdzina ar nedēļu iepriekš. Visbiežāk iedzīvotāji iepirkumu groziņos ir likuši olu uzlīmes, etiķetes un olu krāsas kapsulā. Savukārt dažādu Lieldienu saldumu pārdošanas apjomi pieauguši par 286%. Vispopulārākie Lieldienu saldumi ir šokolādes olas, kā arī šokolādes zaķu figūriņas. Toties Lieldienu dekoriem pārdošanas apjomi pieauguši par 64%. Interesanti, ka par 128% pieauguši spilvenu pārdošanas apjomi, no kuriem visbiežāk tiek izvēlēti dekoratīvie spilveni ar svētku motīviem - zaķiem, pūpoliem, Lieldienu krāsainajām olām utt. Tāpat starp ierastajiem pirkumiem iedzīvotāji biežāk iegādājas kurkumu, sīpolus, bietes un melleņu ievārījumu, ko visvairāk izmanto olu krāsošanā,» uzsvēra Z. Udrase.

Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite atklāj, ka Rimi veikalos pieprasījums pēc vistu olām pieaug jau apmēram nedēļu pirms Lieldienām un tagad tas jau ir palielinājies par apmēram 30%. «Tāpat pircēji no gada uz gadu arvien biežāk gan ikdienā, gan Lieldienās izvēlas paipalu olas - Lieldienās to pieprasījums parasti pieaug par apmēram trim reizēm, salīdzinot ar ikdienas pieprasījumu. Savukārt vistu olām pieprasījums Lieldienu laikā tradicionāli pieaug divas reizes, salīdzinot ar ikdienu,» sacīja I. Bite.

Elvi veikalos izteikts pieprasījuma pieaugums un pastiprināta olu pirkšana vēl nav sākusies - olu pārdošanas apjomi strauji pieaug nedēļas nogalē pirms pašām Lieldienām. Pērn dažu dienu laikā pieprasījums pēc olām auga par 43%. Ņemot vērā, ka šogad Lieldienas dažādu kristīgo konfesiju pārstāvji svin vienā nedēļas nogalē, šogad olu pārdošanas apjomi Lieldienu brīvdienās kāps vēl straujāk, prognozē SIA Elvi Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine.

«Latvijas ražotāji, kas piegādā produkciju Elvi tīklam, baltas olas neražo, tāpēc tās nav Elvi regulārajā sortimentā, tomēr, gaidot Lieldienas, lielākajos veikalos esam uzsākuši Polijā ražotu balto olu tirdzniecību. Te gan jāteic - Elvi dati liecina, ka pēdējos gados cilvēku interese par baltām olām samazinās, to vietā pircēji labāk izvēlas dabiskos apstākļos audzētu vistu olas vai pierastās brūnas olas, kas ir lētākas, taču, izmantojot tradicionālās krāsošanas metodes ar sīpolu mizām vai citiem dabas materiāliem, kļūst par tikpat greznu Lieldienu rotu katram galdam,» uzsvēra L. Vārtukapteine.



Svarīgākais