Valsts prezidents izsludina labotos grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā

Valsts prezidents Valdis Zatlers izsludinājis labotos grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā.

Saeima 25.februārī galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, neļaujot Zinību dienā, 1.septembrī, tirgot alkoholu. Minētā norma nozīmēja, ka alkoholu 1.septembrī nevarētu iegādāties ne tikai veikalos, bet arī kafejnīcās un restorānos. Valsts prezidents grozījumus likumā neizsludināja un lūdza Saeimu izvērtēt, vai, nosakot, ka alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība ir aizliegta 1.septembrī, tiek sasniegts likumdevēja iecerētais mērķis - liegt nepilngadīgajiem jebkādu iespēju iegādāties alkoholiskos dzērienus Zinību dienā, kā arī cīnīties pret jaunatnes alkohola lietošanas paradumiem.

Likumu caurlūkojot otrreiz, 25.martā parlaments noteica, ka 1.septembrī, tāpat kā visās pārējās gada dienās, būs atļauts tirgot alkoholu.

Šodien Zatlers grozījumus izsludinājis. Kā liecina publikācija laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Iepriekš Valsts prezidents norādīja uz nepieciešamību paredzēt Administratīvo pārkāpumu kodeksā atbildību par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgajiem gan pārdevējam, gan arī juridiskajai personai - alkoholisko dzērienu tirdzniecības atļaujas (licences) turētājam.

Priekšlikums aizliegt alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību 1.septembrī tika iesniegts un atbalstīts, neapspriežot to ne ar atbildīgajām institūcijām, kuru kompetencē ir kontrolēt alkoholisko dzērienu apriti un sabiedrisko kārtību, ne ar mazumtirgotājiem, kurus minētā norma skar vistiešākajā veidā, norādīja Zatlers, piebilstot, ka pirms likuma pieņemšanas netika arī veikti aprēķini, kā šis aizliegums iespaidos pakalpojuma sniegšanas nozari un valsts tautsaimniecību.

Lai samazinātu iespējas jauniešiem iegādāties alkoholu, Saeimas Tautsaimniecības komisija lūgs Saeimas Juridisko komisiju veikt grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā, paredzot bargākus sodus tiem tirgotājiem, kas pārdod alkoholu un tabakas izstrādājumus nepilngadīgām personām.

Lai sekmīgāk cīnītos pret šo pārkāpumu, komisija rosina noteikt administratīvo atbildību arī tirdzniecības vietu īpašniekiem. Patlaban likumā naudas sods paredzēts tikai pārdevējiem.

Zatleram izsludinot grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, spēkā stāsies norma, kas paredz, lai veicinātu tūrismu, atļaut ar atvieglotiem nosacījumiem gadā ražot un realizēt 15 000 litru mājās darīta vīna vai raudzēto dzērienu.

Grozījumi paredz, ka mājas apstākļos varēs ražot arī līdz 100 litru destilēto dzērienu no savā īpašumā vai valdījumā esošajos dārzos un dravās iegūtajiem produktiem vai savvaļā augošiem augiem, pirms tam saņemot akcizēto preču ražošanas atļauju un pašvaldības piekrišanu. Alkoholisko dzērienu mājražotājiem būs iespēja ne tikai saražot, bet arī mājas apstākļos saražotos alkoholiskos dzērienus pārdot.

Grozījumi arī paredz atvieglot nosacījumus akcīzes nodokļa nodrošinājumam, kā arī ar atvieglotiem nosacījumiem saņemt licenci akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai mazajiem vīndariem, kuri gadā saražo ne vairāk kā 15 000 litru vīna vai raudzēto dzērienu.

Atvieglotos nosacījumus noteiks Ministru kabineta noteikumos "Akcīzes preču aprites kārtība", ko izstrādās Finanšu ministrija.

Līdz šim lielākais šķērslis, kas liedz uzņēmējiem mājās ražot vīnu vai raudzētos dzērienus, bija akcīzes nodokļa nodrošinājums 10 000 latu apmērā, neatkarīgi no saražotā alkohola daudzuma. Savukārt darbībām tikai ar alu, kurš tiek ražots patstāvīgā mazā alus darītavā, jau tagad akcīzes nodokļa nodrošinājums ir 2000 latu.

Atbildīgās komisijas par likumprojekta izskatīšanu - Saeimas Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (TP) - aģentūrai LETA skaidroja, ka mājražotājiem būs tiesības saražotos dzērienus realizēt jebkurā vietā, ne tikai tūrisma objektos, pirms tam nomaksājot akcīzes nodokli.

Tie vīndari, kuri gadā saražos ne vairāk par 1000 litru vīna vai raudzēto dzērienu, tiks atbrīvoti no akcīzes nodokļa nodrošinājuma iesniegšanas pienākuma.

Licenci akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai ar atvieglotiem nosacījumiem būs tiesības iegūt komersantam, kurš saņems vietējās pašvaldības atļauju vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai attiecīgajā pašvaldības teritorijā.

Šiem alkoholisko dzērienu ražotājiem, kuri strādās pēc atvieglotiem nosacījumiem, būs aizliegts iegādāties un ražot spirtu vai arī citu ražotus alkoholiskos dzērienus, kas varētu tikt izmantoti ražošanas procesā vai arī nonākt tirdzniecībā.

Svarīgākais