Uzzini, kāpēc 8000 cilvēku Latvijā var zaudēt autovadītāju apliecību

© F64

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija (UGFA) ir apzinājusi 8000 parādnieku, kuriem ir derīga autovadītāja apliecība un kuri, vismaz hipotētiski, varētu nokļūt to personu vidū, kam aizliegtu izmantot autotransporta un kuģu transporta vadīšanas tiesības, jo viņi nemaksā uzturlīdzekļus saviem bērniem.

Procedūra gan nav nedz ātra, nedz vienkārša. To ieviesīs pakāpeniski un secīgi - vispirms vētīs lielākos uzturlīdzekļu nemaksātājus, atsijājot tos, kuriem nedrīkst liegt vadīt auto, piemēram, invalīdus. Pirmām kārtām aizliegumu vadīt transportlīdzekli noteiks vislielākajam uzturlīdzekļu nemaksātājam, un tāds ir - viņš iekrājis 60 000 eiro lielu parādu.

Pašlaik UGFA nav vērsusies ne pret vienu autovadītāju, jo jaunās normas uzturlīdzekļu saņemšanā un parādnieku kontroles mehānismos ir stājušās spēkā tikai 1. aprīlī. Parādniekiem ir dots gan pārejas periods, kad var nokārtot vai vismaz sākt kārtot savas saistības, gan iespēja noslēgt vienošanos par parāda atmaksu, gan tiesības uz individuālu pieeju - UGFA katrā gadījumā izvērtēs tiesību izmantošanas aizlieguma samērīgumu. UGFA Juridiskās nodaļas vadītāja Linda Sparāne saka - uzturlīdzekļu nemaksātājam tiks prasīts viedoklis, kāpēc viņš nemaksā līdzekļus saviem bērniem, noskaidrots, vai autovadītāja apliecība ir derīga, izvērtēts, cik ilgu viņš laiku nav maksājis, jo jaunos nosacījumus nevarēs piemērot ar atpakaļejošu datumu, piemēram, par laiku līdz šā gada 1. aprīlim. Vienlaikus uzturlīdzekļu parādnieki varēs noslēgt vienošanos ar UGFA par parāda atmaksu. Ja arī pēc tam uzturlīdzekļus nemaksās trīs mēnešus pēc kārtas un ilgāk, tad gan jārēķinās ar aizliegumu izmantot transportlīdzekļu un kuģu vadīšanas tiesības.

No 1. aprīļa stājušās spēkā arī citas izmaiņas, kas valsts garantētos uzturlīdzekļus to pieprasītājiem ļauj saņemt vienkāršāk un ātrāk - līdzšinējo aptuveni deviņu mēnešu vietā trīs mēnešu laikā. Ja starp vecākiem nepastāvēs strīds, uzturlīdzekļus varēs saņemt Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā administratīvā procesa ietvaros, uzreiz vēršoties UGFA, tātad - bez tiesas nolēmuma. Kā jau rakstīts, būtisks jauninājums ir iespēja parādniekam piedalīties parāda segšanā savu finansiālo iespēju robežās, ja parādnieks objektīvu iemeslu dēļ nespēj nodrošināt minimālos uzturlīdzekļus pilnā apmērā. Viņš ar UGFA varēs noslēgt vienošanos un atbilstoši tai piedalīties parāda segšanā savu finansiālo iespēju robežās. Līdz ar vienošanos parādniekam netiks piemēroti vairāki citi likumā noteiktie parādnieka tiesību ierobežojumi un apturēts turpmāks likumisko nokavējuma procentu pieaugums.

Tieslietu ministrija informē, ka šā gada 1. februārī stājās spēkā jaunais Uzturlīdzekļu garantiju fonda likums ar mērķi paplašināt valsts garantēto uzturlīdzekļu saņēmēju loku, efektivizēt un vienkāršot uzturlīdzekļu saņemšanas kārtību, kā arī noteikt stingrākus ierobežojumus uzturlīdzekļu parādniekiem. No šī gada 1. septembra personām, kuras turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijas Republikā, uzturlīdzekļus izmaksās līdz 21 gada vecumam.

***

Uzziņai

Uzturlīdzekļu nemaksātāji

• No 1. aprīļa paredzēts piemērot transportlīdzekļa un kuģu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu tiem uzturlīdzekļu parādniekiem, kuru vietā tiek izmaksāti valsts garantētie minimālie uzturlīdzekļi un kuri nav veikuši vismaz trīs secīgus uzturlīdzekļu maksājumus, kā arī nav noslēguši vienošanos par parāda atmaksu vai nepilda noslēgto vienošanos trīs secīgus mēnešus.

• Kopējais parādnieku skaits šobrīd - 33 254 iedzīvotāji. Kopējais nedzēstais uzturlīdzekļu parāds ir nepilni 208 miljoni eiro.

• 2016. gadā valsts budžetā no uzturlīdzekļu parādniekiem ir atgūti viņu vietā izmaksātie finanšu līdzekļi 4 295 638 eiro apmērā, kas ir par 66% vairāk nekā 2014. gadā.

Avoti: Tieslietu ministrija, UGFA



Svarīgākais