Indijai izdos Latvijas lidotāju, kas apsūdzēts nelikumīgās ieroču nomešanas lietā

Dānija gatavojas izdot Indijai Nilsu Holku, kurš ir galvenais apsūdzētais ieroču nomešanas lietā, par ko pieciem Latvijas lidotājiem Indijas tiesa savulaik piesprieda mūža ieslodzījumu, vēsta laikraksts "Copenhagen Post".

Dānijas Tieslietu ministrija paziņoja, ka Holks tuvākajos mēnešos tiks izdots tiesāšanai Indijā, kas solījusi nepiespriest apsūdzētajam nāves sodu.

49 gadus vecais Holks, kas pazīstams arī kā Nilss Kristians Nilsons un Kims Devijs, atradās starptautiskā meklēšanā kopš 1995.gada. Dānijā viņš dzīvoja ar vairākiem segvārdiem.

Dānijas Tieslietu ministrija saņēmusi garantijas no Indijas amatpersonām, ka Holkam netiks piespriests nāves sods un ka viņš trīs nedēļu laikā pēc sprieduma pasludināšanas tiks izdots Dānijai, kur viņš izcietīs piespriesto sodu. Tiesas procesa laikā Holkam varēs piekļūt dāņu diplomāti un ģimenes locekļi, kā arī ieslodzījuma apstākļiem jāatbilst ANO konvencijām.

Holks pagājušo piektdien tika aizturēts viņa mājās. Tomēr tiesa sestdien nolēma Holkam nepiemērot apcietinājumu kā drošības līdzekli. Viņam likts nodot savu pasi Dānijas policijai, kā arī katru otro dienu jāreģistrējas policijā.

Indija Holku uzskata par galveno apsūdzēto par šauteņu, raķešu palaišanas ierīču un rokas granātu nomešanu Purulijas reģionā, Rietumbengālijas štatā, 1995.gada 17.decembrī no Krievijā ražotas transporta lidmašīnas "An-26". Pēc ieroču nomešanas Indijas kaujas lidmašīnas pārtvēra lidmašīnu un piespieda to nolaisties Mumbajā, kur lidmašīnā tika atrasti papildu ieroči.

Indijas varasiestādes aizturēja ieročus nometušās lidmašīnas apkalpi - piecus Latvijas valstspiederīgos un Lielbritānijas pilsoni Pīteru Blīču, bet par galveno lidojuma organizētāju vienmēr tika uzskatīts Holks.

2000.gada janvārī visiem aizturētajiem Indijas tiesa piesprieda mūža ieslodzījumu, tomēr 2000.gada jūlijā lidmašīnas apkalpes locekļus no Latvijas Igoru Timmermani, Aleksandru Kļičinu, Igoru Moskvitinu, Oļegu Gaidašu un Jevgeņiju Antimenko atbrīvoja, kad Indijas prezidents pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina lūguma viņus apžēloja, atceļot tiesas piespriesto mūža ieslodzījumu.

Blīčs ieslodzījumā Indijā pavadīja astoņus gadus, jo Indijas varas iestādes atteicās viņu izdot, jo viņš bija viens no ieroču nomešanas operācijas plānotājiem un saistīts ar galveno apsūdzētu Holku, kuru līdz šim nebija izdevies nogādāt tiesas priekšā.

Galu galā Blīčs tika atbrīvots 2004.gada februārī, kad pēc daudzkārtējiem Lielbritānijas lūgumiem viņu apžēloja Indijas prezidents.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais