Krauze: Katrs Rīgas iedzīvotājs pārmaksā NĪN

© F64

Valdības koalīcijas pārstāvji šodien pēc sadarbības padomes sēdes pauda kritiku Rīgas domes īstenotajai nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) piemērošanas, tajā skaitā, atlaižu politikai.

Rīgas dome, kuru vada partija "Saskaņa", var iedzīvotājiem piešķirt nepieciešamo atlaidi, bet pašlaik notiekošais ir vērtējams kā galvaspilsētas vadības pilnīgi neatbilstoša pieeja situācijai, žurnālistiem sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Rīgā NĪN tiekot iekasēts par 23 miljoniem vairāk, nekā bija plānots, kas nozīmē, ka katrs Rīgas iedzīvotājs pārmaksā un Rīgas dome "bezkaunīgā veidā" paņem no iedzīvotājiem to, ko pilsēta vispār nebija plānojusi iekasēt, sacīja Krauze.

Tāpēc šodien nolemts izveidot koalīcijas darba grupu, kura spriedīs, kā samazināt NĪN straujo kāpumu un atsevišķu pašvaldību apetīti uz šo maksājumu paaugstināšanu, norādīja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

Likumā ir noteikts, ka pašvaldības īsteno sociāli atbildīgu NĪN atlaižu politiku, bet ir redzams, ka sociālā atbildīguma elementu atsevišķas pašvaldības neīsteno, norādīja politiķis. Viņš skaidroja, ka, piemēram, Jūrmala īsteno plašu atlaižu politiku, bet Rīga īsteno citu politiku, kas "diemžēl ir ļoti netaisnīga pret dzimtas īpašumiem".

Tāpēc šis jautājums ir jāpārrunā sadarbībā ar Finanšu ministriju (FM) un pašām pašvaldībām, pauda tieslietu ministrs. Pašlaik sanāk, ka pašvaldība, kas "plēš no saviem iedzīvotājiem desmit ādas" finansiāli ir ieguvēja, bet tās pašvaldības, kas rīkojas taisnīgi, it kā ir zaudētājas. "Šo netaisnību vajag novērst," uzsvēra Rasnačs.

"Vienotības" politiķis, Saeimas deputāts Vilnis Ķirsis vērsa uzmanību, ka ir iedzīvotāji, kuri jau pašlaik nevar samaksāt augsto NĪN summu, tāpēc viņiem nav laika gaidīt vidēja termiņa risinājumus. Tāpēc koalīcijas darba grupa meklēs īstermiņa risinājumu, kas likumā noregulētu situāciju tuvākajos divos gados. Pēc šiem diviem gadiem plānots ieviest vidēja termiņa risinājumu, kas tad jau būs sagatavots, norādīja Ķirsis.

Nepieciešams rast risinājumu pašvaldībās, kas izmanto maksimāli iespējamo robežu NĪN summas noteikšanai, jo tā cilvēkus dzen nabadzībā, pauda deputāts.

Koalīcijas darba grupa meklēšot risinājumus, izvērtējot arī piedāvātos variantus. Saskaņā ar FM aplēsēm "Vienotības" piedāvājums kadastrālo vērtību iesaldēt 2013.gada apmērā nozīmētu, ka pašvaldībām būtu jārēķinās par apmēram 50 miljoniem eiro mazākiem ienākumiem, savukārt tieslietu ministra piedāvājums samazināt nodokļa likmi no 1,5% uz 1% varētu nozīmēt pašvaldību ienākumu samazināšanos par apmēram 40 miljoniem eiro, izrietēja no Rasnača sacītā.

Kā ziņots, koalīcija šodien vienojās izveidot darba grupu, lai tā rastu risinājumu NĪN lielajiem maksājumiem, ar ko saskaras daudzas mājsaimniecības.

Darba grupas uzdevums būs rast risinājumu ar lielajiem NĪN maksājumiem 2018. un 2019.gadā, izvērtējot arī atsevišķu pašvaldību lomu saistībā ar augstajām maksām, pēc koalīcijas sēdes žurnālistiem sacīja tieslietu ministrs.

Darba grupu vadīs Ķirsis, un katra koalīcijas partija tai deleģēs divus pārstāvjus.

Tikmēr valdība otrdien, 11.aprīlī, skatīs FM vadītās darba grupas ziņojumu par vidēja termiņa uzdevumiem, kur viens no Tieslietu ministrijai uzticētajiem uzdevumiem ir sagatavot likumprojektu par kadastrālo vērtību iesaldēšanu līdz 2020.gadam, norādīja tieslietu ministrs.

Paredzēts, ka attiecīgais likumprojekts Saeimā varētu tikt pieņemts līdz Jāņiem jeb Līgo svētkiem, piebilda politiķis.

Kā ziņots, Ministru kabineta komiteja neatbalsta NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam, tā vietā rosinot mazināt kadastrālās vērtības ietekmi uz NĪN aprēķināšanu. 3.aprīļa koalīcijas sēdē Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) piedāvāja iesaldēt kadastrālo vērtību īpašumiem, kamēr tiks atrisināts NĪN jautājums.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais