Valdība nolemj aizdot 26 miljonus latu lauksaimniekiem apgrozāmo līdzekļu iegādei

Valdība nolēma aizdot 26 miljonus latu apgrozāmo līdzekļu iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai.

Lai gan valdība pieņēma šo lēmumu, tas vēl nav saskaņots ar Starptautisko Valūtas fondu un Eiropas Komisiju. No aizdevējiem saņemti papildu jautājumi, un Latvijas puse uz tiem pagaidām gatavo atbildes. Noteikumi varēs stāties spēkā tikai tad, kad tie būs saskaņoti ar aizdevējiem.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) norādīja, ja saskaņojumu neizdosies iegūt nedēļas laikā, tad valdība vēlreiz atgriezīsies pie šī jautājuma.

Tomēr līdz ar šodien valdības lēmumu plānots, ka atbalstu aizdevuma veidā apgrozāmo līdzekļu iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" piešķirs saimnieciskās darbības veicējiem, lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām, kā arī augļu un dārzeņu ražotāju grupām.

Aizdevumu nepiešķirs, ja saimnieciskās darbības veicējam ir nodokļu parāds un nav noslēgta vienošanās ar Valsts ieņēmumu dienestu par nodokļu parāda atmaksas grafiku.

Apgrozāmo līdzekļu iegādei būs iespējams saņemt aizdevumu no 5000 līdz 2 000 000 latu. Aizdevuma termiņš nevarēs būt ilgāks par vienu gadu.

"Hipotēku bankai" lēmums par aizdevuma piešķiršanu būs jāpieņem trīs nedēļu laikā pēc tam, kad tā saņēmusi iesniegumu, kas ietver plānoto pasākumu aprakstu attīstības veicināšanai un apgrozāmo līdzekļu aizdevuma atmaksas nodrošināšanai, produktu aprakstu, plānoto naudas plūsmu, informāciju par jebkuru atbalstu, kas saņemts.

Aizdevumus paredzēts piešķirt līdz 2011.gada 31.decembrim.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta sniegto informāciju 2009.gada 1.janvārī Nodokļu maksātāju reģistrā bija reģistrētas 1498 juridiskās personas, kas nodarbojās ar lauksaimniecisko ražošanu. 2009.gadā Latvijā bija 55 normatīvajos aktos noteiktā kārtībā atzītas lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības un divas augļu un dārzeņu ražotāju grupas, kas apvieno vairākus desmitus augļu un dārzeņu ražotāju.

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" iepriekš informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis, patlaban FM turpina saskaņošanas procedūru ar starptautiskajiem aizdevējiem par aizdevumu izsniegšanu lauksaimniekiem un cer, ka jau tuvākajā laikā tiks saņemts saskaņojums.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.