Ventspils iedzīvotāji radīs idejas pilsētvides attīstībai

14.-15.aprīlī Ventspilī notiks spēle „Nākotnes pilsētas spēle”, kuras laikā tiks meklēti radoši risinājumi pilsētvides attīstībai Ventspils pilsētas teritorijā no Jūrmalas parka līdz Piedzīvojumu parkam. Spēli organizē Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) sadarbībā ar Britu padomi Latvijā un Ventspils pilsētas domi.

„Nākotnes pilsētas spēle” ir Britu padomes projekta „Radošās pilsētas" aktivitāte. Ventspils pilsētas pašvaldība, kas ir viens no LLPA biedriem, šajā projektā iesaistīta kā asociācijas sadarbības partneris.

„Nākotnes pilsētas spēle” sadarbībā ar asociāciju lielajās pilsētās tiek izspēlēta nu jau ceturto reizi. Esam gandarīti, ka arī Ventspils pilsēta atsaucās aicinājumam rīkot spēli un izmatos to kā jaunu ideju radīšanas metodi, kas interesantā un dinamiskā veidā pašiem pilsētas iedzīvotājiem ļaus ģenerēt idejas un rast risinājumus aktuāliem pilsētvides problēmjautājumiem. Ar spēles palīdzību tiek rasti arī jauni sadarbības partneri un sadarbības formas pašvaldības ietvaros”, atzīst LLPA izpilddirektors Jānis Kalviņš.

Ventspilī kā spēles objekts ir izraudzīta plaša teritorija, kas iekļauj Jūrmalas parku, Piedzīvojumu parku un teritoriju starp tiem, kurā patlaban Eiropas Reģionālā attīstības fonda projekta „Vienīgā Baltijā vēsturiski saglabātā 600 mm šaursliežu dzelzceļa, kā kultūrvēsturiska objekta attīstība, iekļaušana Ventspils transporta struktūrā un starptautiskā tūrisma apritē” ietvaros top jauna šaursliežu dzelzceļa līnija ventspilnieku un pilsētas viesu iecienītajam Mazbānītim. Spēles Dalībnieki divu dienu garumā radošās spēles ietvaros ģenerēs idejas un izstrādās savu piedāvājumu šīs teritorijas pilnveidošanai un attīstībai, veidojot pilsētu vēl pievilcīgāku un interesantāku ne tikai pilsētas iedzīvotājiem, bet arī viesiem.

Spēle Ventspilī notiks 2010. gada 14. - 15. aprīlī Ventspils bibliotēkā, Akmeņu ielā 2. Spēle ilgs divas dienas, un tās laikā tiks izvērtēta Ventspils dienvidrietumu daļas kultūras un vides funkcionalitāte, iespējamā sociālā un ekonomiskā darbība. Nākotnes spēli vadīs LLPA pārstāve un akreditēta „Nākotnes pilsētas spēles” vadītāja Anda Šaka.

„Nākotnes pilsētas spēlē” Ventspilī piedalīsies ap 30 dalībnieku, tai skaitā tūrisma un attīstības jomas pārstāvji, arhitekti, studenti, pensionāri, uzņēmēji un citi aktīvi pilsētas iedzīvotāji. Rezultātu prezentēšana notiks š.g. 15. aprīlī plkst. 11.00 Ventspils pilsētas domes Pilsētas attīstības komisijas sēdē.

„Nākotnes pilsētas spēles” mērķi - radīt daudzpusīgas un inovatīvas idejas radošai un ilgtspējīgai pilsētvides attīstībai, risinot konkrētu pilsētvides problēmu – iespējams realizēt ar interaktīvas metodoloģijas – spēles palīdzību, kur par spēles objektu var būt gan pilsēta kopumā, gan atsevišķs pilsētas rajons, kvartāls vai iela. Spēle, kas ilgst 2 dienas, tajā piedaloties ~ 25 dalībniekiem, ekspertiem un citām iesaistītām pusēm, ļaus radīt idejas un risinājumus kādam konkrētam ar pilsētvidi saistītam jautājumam. Spēles dalībnieki, ņemot vērā ekonomisko, sociālo, kultūras un vides perspektīvu, izspēlēs 10 spēles posmus, nobeigumā prezentējot gala iznākumu.

Latvijā

Ekonomikas ministrija (EK) saskaņošanai virzījusi rīkojuma projektu, kas paredz piešķirt 81 248 eiro Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) par tūrisma operatora SIA "Fisom" ceļotāju repatriāciju, liecina informācija Tiesību aktu portālā.

Svarīgākais