Bērnu slimnīcas pacientu drošības sistēmā iesaistīs vecākus

APŅĒMĪBAS PILNI. Bērnu slimnīcas vadītājs Valts Ābols un valdes locekle Zane Straume sola būtiskas pārmaiņas pacientu drošības sistēmas ieviešanā un komunikācijā ar pacientiem. Bijusī Bērnu slimnīcas vadītāja Anda Čakša saprot, ka viņas kā veselības ministres atbalsts būs svarīgs © Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Pacientu drošības sistēma būs viens no nākamo piecu gadu Bērnu slimnīcas attīstības stūrakmeņiem, uzsver Bērnu slimnīcas vadība ar jauno valdes priekšsēdētāju Valtu Ābolu priekšgalā. Pacientu drošības sistēmu slimnīcā sāka ieviest pirms četriem gadiem, un tās ietvaros ikviens slimnīcas darbinieks var ziņot par pamanītu drošības risku, taču no šā gada plānotas izmaiņas – ziņošanas sistēmā tiks iesaistīti arī pacienti un vecāki.

Bērnu slimnīcas valdes locekle Zane Straume, stāstot par nākotnes plāniem, uzsvēra, ka tuvāko piecu gadu laikā slimnīca plāno būtiskus uzlabojumus - pacientu drošības sistēmas pilnveidošanā, personāla komunikācijas standarta ieviešanā un noderīgas informācijas pieejamībā vecākiem, kā arī infrastruktūras - vides, telpu un medicīnas tehnoloģiju - piemērošanā konkrētām ārstniecības un aprūpes programmām. Četrus gadus Bērnu slimnīcā ir ieviesta pacientu drošības sistēma. «Tā ir īpaša sistēma, kuras ietvaros ikvienam darbiniekam ir iespēja ziņot par iespējamu risku vai novērotu kļūdu darbā Bērnu slimnīcā,» stāsta Z. Straume, «visus ziņojumus izvērtē pacientu drošības darba grupa, kuras mērķis ir noskaidrot iespējamā riska vai kļūdas cēloņus, novērst to atkārtošanos. Mūsu mērķis ir pilnveidot slimnīcas darbu un novērst iespējamu kaitējumu.» Pacientu drošības sistēmas ietvaros galvenais akcents ir uz jebkādu risku novēršanu, nevis personas vainošanu notiekošajā.

Līdz šim par pacientu drošības gadījumiem varēja ziņot tikai Bērnu slimnīcas personāls, bet šogad plānots šādu ziņošanas sistēmu nodrošināt arī pacientiem un viņu vecākiem, aprakstot, viņuprāt, novēroto riskanto situāciju vai kļūdu īpašā sadaļā slimnīcas mājaslapā bkus.lv. Tuvāko mēnešu laikā šī sistēma būs pieejama. Jāuzsver, ka slimnīca plānojusi ieviest komunikācijas standartu personālam, būs arī apmācības; īpaši par pilnvērtīgas informācijas sniegšanu par gaidāmo diagnostiku, ārstniecību un aprūpi. Taču paralēli tiks izstrādāti arī ieteikumi vecākiem, kā komunicēt ar ārstiem un māsām, lai saruna būtu konstruktīva un tiktu atbildēts uz vecākus interesējošiem jautājumiem.



Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais