Pētnieks: Nevaram paļauties, ka ASV mūs sargās mūžīgi

© Scanpix

Latvija nevar paļauties, ka ASV to aizsargās mūžīgi, sarunā ar aģentūru LETA pauda Latvijas Ārpolitikas Institūta pētnieks Māris Andžāns.

"Ilgi bijām paļāvušies uz ASV aizsardzības garantijām, bet tad [par Savienoto Valstu prezidentu] tika ievēlēts Donalds Tramps, kurš apšauba NATO nepieciešamību, tāpēc nekur nav teikts, ka ASV mūs aizsargātu mūžīgi," izteicās Andžāns.

Lai drošības jomā veiksmīgi spētu sadarboties arī tās valstis, kuras ir Eiropas Savienībā (ES), bet nav NATO, būtu jāveido Eiropas Aizsardzības savienība, kas arī būtu dalībvalstu aizsardzības garants gadījumā, kad nevarētu paļauties uz ASV, pārliecināts pētnieks.

Neskatoties uz to, ka Latvijā ES par drošības spēlētāju īsti neuzskata, ES nākotnē varētu attīstīt par alternatīvu NATO, kas, iespējams, pavērtu ceļu ātrākai reaģēšanai draudu gadījumā un valstu saskaņotākai sadarbībai kopīgu militāro iepirkumu jomā, uzskata pētnieks.

"Redzam, ka vienas un tās pašas lietas katra Baltijas valsts iepērk atsevišķi, bet, veidojot savienību, būtu iespējams radīt mehānismu, kas varētu piespiest vienoti un raiti izmantot resursus. NATO tādu mehānismu šobrīd nav, ir vienīgi vadlīnijas, bet neviens nevienu nevar piespiest to darīt," skaidroja Andžāns.

Viņaprāt, svarīga ir arī esošo aizsardzības budžetu loģiska izmantošana. Aizsardzības budžetu ievērojama papildināšana ne vienmēr garantē, ka tā izmantošana ir efektīva, uzsvēra pētnieks.

"No Latvijas aizsardzības budžeta, kas tiks ievērojami palielināts, Latvija varētu palīdzēt Francijai un sūtīt karavīrus uz Āfriku, kas šai valstij ir nozīmīgs reģions. Kāpēc neieguldām naudu šeit, bet tajā pašā laikā prasām, lai franču karavīri sargātu mūsu zemi?" vaicāja Andžāns.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais