Motociklisti gūst smagas traumas; ātrie glābj arī kūlas dedzinātājus

Aizvadītajās brīvdienās Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienests sniedzis palīdzību diviem smagi cietušiem motociklistiem – viens ietriecies kokā, bet otrs – tramvajā, nra.lv uzzināja NMP dienestā.

NMP dienesta speciāliste Laura Bundule norāda, ka saņemtie izsaukumi liecina par pavasara un vasaras sezonai tradicionālu traumu sākumu - mediķi snieguši palīdzību šogad pirmajiem smagi cietušiem motociklistiem un jau otrajam kūlas dedzinātājam.

Sestdien, 10. aprīlī, NMP dienesta mediķi steidzās pie kāda 23 gadus veca motociklista, kurš Stelpes pagastā ar motociklu bija ietriecies kokā. Ierodoties notikuma vietā, brigādes mediķi jauneklim konstatēja smagu galvas traumu, elpošanas traucējumus un lielu plēstu brūci apakšstilbā. Brigādes ierašanās brīdī jaunietis bija bezsamaņā. Pēc pirmās palīdzības sniegšanas pacients tika nogādāts slimnīcā.

Sestdien dienas laikā ātrās palīdzības mediķu palīdzība bija nepieciešama arī kādam 22 gadus vecam jaunietim, kurš netālu no Daugavpils tirgus ar motociklu bija ietriecies tramvajā. Ar galvas smadzeņu traumu, labā apakšstilba vaļēju lūzumu un šoku pacients tika nogādāts Daugavpils reģionālajā slimnīcā.

Traģisks negadījums notika sestdien Balvu novada Kupravas pagastā. Savā piemājas dārziņā dedzinot pērnā gada kūlu, smagi cietis 72 gadus vecs vīrietis. Diemžēl cietušais neizsauca ātro palīdzību uzreiz, bet tikai pēc nepilnām divām stundām. Ierodoties pie pacienta, NMP dienesta mediķi viņam konstatēja 60% ķermeņa apdegumu. Tā kā pacienta stāvoklis bija smags, vispirms viņš tika nogādāts Gulbenes slimnīcā, kur tika nostabilizētas dzīvībai svarīgas funkcijas, pēc tam pārvests uz Valsts apdegumu centru. Šis ir šogad jau otrai gadījums, kad cilvēks gūst apdegumu, dedzinot pērno kūlu. Pirmais gadījums Lieldienu brīvdienās notika Daugavpils apkārtnē, kur vīrietis guva kāju apdegumu.

NMP dienesta mediķi brīdina, ka kūlas dedzināšana ir ļoti bīstama un smagi apdegumi var izraisīt paliekošu invaliditāti vai apdraudēt dzīvību.

Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais