Studenti Lielajā talkā kops Turaidas muzeja rezervātu

Lielajā Latvijas sakopšanas talkā 24.aprīlī Ekonomikas un kultūras augstskolas Studentu pašpārvalde un biznesa augstskolas "Turība" Studējošo pašpārvalde aicina studentus sakopt Turaidas muzeja rezervātu.

Kā informē Biznesa augstskolas "Turība" Studējošo pašpārvaldes pārstāve Madara Rube, šajā akcijā aicināti piedalīties arī aktīvisti no Liepājas Universitātes, Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas un Vidzemes augstskolas.

Šī pasākuma sagatavošanās darbi rit pilnā sparā: tiek gādāts par darba cimdiem, instrumentiem un maisiem, kārtību maltīti un atpūtu pēc labi padarīta darba, kā arī talkas organizatori aicina meklēt savā skapī interesantākos gumijas zābakus, jo pašu "jautrāko" zābaku īpašnieks saņems īpaši sarūpētu balvu no sponsoriem.

Pēc draudzīgās strādāšanas ikvienam studentam būs iespēja bez maksas apmeklēt Turaidas muzeja rezervātu, aktīvi pavadīt laiku brīvā dabā ar citiem studentiem ārpus lielpilsētas burzmas. Turaidas muzeja darbinieki pēc talkas par labi padarītu darbu apsolījuši uzvārīt gardu putru latviešu gaumē. Skaistā piknika vietā Dainu kalna pakājē, sildoties ar tēju un ēdot putru, čaklajiem studentiem būs iespēja arī uzspēlēt kādu spēli, kopīgi uzdziedāt un saliedēties citu augstskolu starpā.

Pēc kopīgas Turaidas muzeja rezervāta sakopšanas talkas dalībnieki varēs atpūsties literāri muzikālajā klubā Četri Balti Krekli, Rīgā. Tur notiks oficiālais šīs talkas afterparty.

Lielās Talkas tradīcija Latvijā aizsākās pirms pusotra gada - ar talku 2008.gada 13.septembrī, bet otrā Lielā Talka notika pagājušajā pavasarī - 18.aprīlī. Grandiozajā vides sakopšanas akcijā kopumā piedalījušies vairāk kā 110 000 brīvprātīgo, savācot simtiem tonnu atkritumu.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.