7 procenti iekšlietu sistēmas disciplinārpārkāpumu izdarīti apreibinošu vielu ietekmē

No visiem pagājušajā gadā Iekšlietu ministrijā (IeM) un tās padotības iestādēs izdarītajiem disciplinārpārkāpumiem 7% pastrādāti, atrodoties apreibinošo vielu ietekmē vai reibumā, liecina IeM disciplinārās prakses 2009.gada pārskata dati.

Pērn IeM un tās padotībā esošajās iestādēs aizdomās par disciplinārpārkāpumu izdarīšanu ierosinātas kopumā 559 disciplinārlietas, kas 16% gadījumu izbeigtas. Tādējādi pēdējā gada laikā ierosināto disciplinārlietu skaits samazinājies par 31%.

2009.gadā IeM un tās padotībā esošo iestāžu darbinieki disciplinārpārkāpumus, par kuru izdarīšanu piemēroti disciplinārsodi, divās trešdaļās gadījumu izdarījuši, pildot dienesta pienākumus.

7% disciplinārpārkāpumu pagājušajā gadā izdarīti, atrodoties apreibinošo vielu ietekmē vai reibumā, turklāt 2% gadījumu šie pārkāpumi pieļauti, pildot dienesta pienākumus. Šāda rakstura disciplinārpārkāpumu skaitam pēdējo desmit gadu laikā gan bijusi tendence ievērojami samazināties, teikts IeM disciplinārās prakses pārskatā.

2009.gadā izdarītie disciplinārpārkāpumi pamatā bijuši saistīti ar noteikto dienesta pienākumu nepienācīgu pildīšanu vai nepildīšanu, taču 15% gadījumu tie bijuši saistīti arī ar atrašanos interešu konflikta situācijā, turklāt šāda rakstura disciplinārpārkāpumu skaits salīdzinājumā ar 2008.gadu pērn pieaudzis par 59%. 14% gadījumu paveiktie disciplinārpārkāpumi bijuši saistīti ar profesionālās ētikas un uzvedības normu neievērošanu.

Pavisam neliela daļa jeb 0,94% no pērn pastrādātajiem disciplinārpārtkāpumiem bijuši saistīti ar dienesta informācijas nepamatotu izpaušanu vai tās nesēja nozaudēšanu, bet vēl mazāk - 0,38% - ar dienesta stāvokļa izmantošanu mantkārīgos nolūkos un tikpat - ar vardarbību pret personu.

2009.gadā par izdarītiem disciplinārpārkāpumiem IeM padotībā esošo iestāžu darbiniekiem kopumā piemēroti 530 disciplinārsodi, kas ir par 26% mazāk nekā iepriekšējā gadā un par 83% mazāk nekā pirms desmit gadiem. No visiem disciplinārsodiem pērn 54% gadījumu piemērots maigākais disciplinārsods "piezīme", bet 28% gadījumu - nākamais maigākais disciplinārsods "rājiens".

Pārējos 18% gadījumu piemēroti bargākie disciplinārsodi, kuru īpatsvars pēdējo desmit gadu laikā samazinājies vēl ievērojamāk nekā kopējais piemēroto disciplinārsodu skaits.

2009.gadā turpinājis samazināties lēmumu par disciplinārsoda piemērošanu apstrīdēšanas gadījumu skaits, kas attiecībā pret iepriekšējo gadu samazinājies par 8%, bet attiecībā pret 2007.gadu - par 44%. Par 64% pēdējā gada laikā samazinājies arī apstrīdēšanas rezultātā atcelto lēmumu skaits, bet attiecībā pret 2007.gadu tas samazinājies par 71%.

IeM disciplinārās prakses pārskatā secināts, ka sociāli ekonomiskās krīzes apstākļos, kad visā valsts pārvaldē aktuāla bijusi jebkura finanšu līdzekļu taupības forma, gada laikā par 20% samazinot personālsastāva skaitu, par apmēram trešdaļu samazinājies arī izdarīto disciplinārpārkāpumu skaits, kuri pārsvarā ir bijuši saistīti ar dienesta pienākumu izpildi un nav bijuši smagi, taču iezīmējusies tendence pieaugt to disciplinārpārkāpumu skaitam, kuri saistīti ar atrašanos interešu konflikta situācijā.

Tāpat secināts, ka pērn augusi disciplinārpārkāpumu izmeklēšanas kvalitāte, ko apliecina apstrīdēšanas un pārsūdzību gadījumu skaita samazināšanās un to rezultātā pieņemtie lēmumi. "Līdz ar to uzskatāms, ka 2009.gadā kopumā dienesta (darba) disciplīnas stāvoklis IeM sistēmā turpinājis uzlaboties," teikts IeM disciplinārās prakses pārskatā.