Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas augstākās amatpersonas izsaka līdzjūtību Polijas tautai [papildināts]

Latvijas augstākās amatpersonas izteikušas līdzjūtību Polijas tautai, sakarā ar Polijas prezidenta, viņa dzīvesbiedres, oficiālās delegācijas un citu lidmašīnas pasažieru traģisko bojāeju.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests, Valsts prezidents Valdis Zatlers nosūtījis vēstuli Polijas Seima maršalam Broņislavam Komorovskim. Tajā viņš savā un dzīvesbiedres Lilitas Zatleres, kā arī Latvijas tautas vārdā izsaka visdziļāko līdzjūtību Polijas tautai sakarā ar traģisko prezidenta Leha Kačinska, viņa kundzes Marijas Kačinskas, oficiālās delegācijas, kā arī Katiņas upuru piemiņas pasākumu dalībnieku no Polijas bojāeju.

Valsts prezidents vēstulē atzīme: "Mans Polijas kolēģis Lehs Kačinksis un viņa dzīvesbiedre Marija bija kļuvuši par patiesiem Latvijas draugiem un šīs draudzības vārdā visa Latvijas tauta ar sērās noliektām galvām stāvam līdzās Polijas iedzīvotājiem tik negaidītās sāpēs un ciešanās, piederīgos un valsts augstākās amatpersonas pēkšņi traģiskā nāvē zaudējot".

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) un ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) Latvijas valdības vārdā nosūtījuši līdzjūtības vēstules Polijas Republikas ministru prezidentam Donaldam Tuskam un ārlietu ministram Radoslavam Sikorskim saistībā ar traģisko lidmašīnas avāriju Smoļenskā, Krievijā.

Latvijas Ministru prezidents un ārlietu ministrs izteikuši visdziļāko līdzjūtību Polijas prezidenta Leha Kačinska ģimenei un tuviniekiem, kā arī visu bojāgājušo piederīgajiem un Polijas tautai.

Aizsardzības ministrs Imants Lieģis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Juris Maklakovs izsaka visdziļāko līdzjūtību Polijas aizsardzības ministram Bogdanam Kliham (Bogdan Klich) un Polijas bruņotajiem spēkiem sakarā ar smago zaudējumu Polijas tautai – Polijas prezidenta Leha Kačiņska, Polijas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieka Františeka Gagora (Franciszek Gągor) un citu augstu valsts un bruņoto spēku amatpersonu bojāeju traģiskajā lidmašīnas avārijā Smoļenskā, Krievijā.

I.Lieģis norāda: „Šī diena ir smags zaudējums gan Polijai, gan arī Latvijas tautai, jo mūsu valstu attiecības jau vēsturiski ir cieši saistītas. Es augstu vērtēju Polijas un Latvijas līdzšinējo sadarbību starptautiskā miera un stabilitātes nodrošināšanā, stiprinot transatlantiskās attiecības. Aizsardzības ministrijas darbinieku un Nacionālo bruņoto spēku karavīru vārdā izsaku visdziļāko līdzjūtību Polijas tautai un visiem bojāgājušo tuviniekiem. Aicinu ikvienu Latvijas pilsoni būt kopā ar Polijas tautu šajā smagajā brīdī savās domās un lūgšanās”.

Arī NBS komandieris ģenerālmajors Juris Maklakovs pauž dziļākos līdzjūtības apliecinājumus aviokatastrofā bojā gājušo tuviniekiem un Polijas bruņoto spēku karavīriem: „Skumju brīdī esmu kopā ar Polijas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieka F.Gagoru sievu Lucinu (Lucyna) un citu aviokatastrofā bojā gājušo Polijas bruņoto spēku augstu amatpersonu ģimenēm, tuviniekiem un Polijas bruņoto spēku karavīriem, viņus pāragri zaudējot. Personīgi pazinu F.Gagoru un mums bija ļoti labas, profesionālas attiecības un rezultatīvas tikšanās attiecībā uz abu valstu bruņoto spēku sadarbību, dalību starptautiskajā operācijā Afganistānā. Viņš bija profesionāls virsnieks, kuram vienmēr bija savs viedoklis. Diemžēl mums ir jāatzīst šis smagais zaudējums, kuru prāts un sirds atsakās pieņemt. Karavīri, vienosimies šajā smagajā brīdī ar Polijas tautu, dalot skumjas un sāpes, kas vārdos nav aprakstāmas.”

Vēl 25.martā I.Lieģis vizītes laikā Polijā, tikās ar aizsardzības ministru un bruņoto spēku štāba priekšnieku F.Gagoru, lai pārrunātu abu valstu militāro sadarbību. Polijas aizsardzības ministrs tikšanās laikā uzsvēra: „Latvija jau vēsturiski ir bijusi nozīmīga Polijas sabiedrotā un mums ir 90 gadu senas sadarbības tradīcijas aizsardzības un drošības jautājumos”.

Jau ziņots, ka desmitiem cilvēku gājuši bojā, sestdien nosēšanās laikā pie Krievijas rietumu pilsētas Smoļenskas nogāžoties lidmašīnai ar Polijas prezidentu un virkni Polijas augstāko amatpersonu, vēsta Krievijas ziņu aģentūras.

Kā paziņojis Krievijas Ģenerālprokuratūras izmeklēšanas komisijas oficiālais pārstāvis, no Varšavas uz Smoļensku lidojušajās lidmašīnā "Tu-154" atradušies 132 cilvēki.

Polijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka gājis bojā valsts prezidents un viņa sieva Marija.

Lidmašīnā atradās oficiālā delegācija, kas bija ceļā uz piemiņas pasākumu Katiņas slaktiņa memoriālā pie Smoļenskas.

Delegācijā ietilpa arī armijas ģenerālštāba priekšnieks Františeks Gongors, ārlietu ministra vietnieks Andžejs Krēmers, Nacionālā piemiņas institūta vadītājs Janušs Kurtika, Seima vicespīkers Ježijs Šmaidziņskis, prezidenta kancelejas vadītājs Vladislavs Stasjaks, Polijas Centrālās bankas vadītājs Slavomirs Skšipeks un vēl virkne augstāko amatpersonu.

Lidmašīna nolaišanos veikusi biezā miglā un dažus simtus metru pirms lidlauka aizskārusi kokus, ietriekusies zemē un eksplodējusi.

Smoļenskas apgabala gubernators Sergejs Antufjevs apstiprinājis, ka lidmašīnas katastrofā izdzīvojušo nav.