Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Klasiskais cirks Rīgā beidzies, dzīvnieku tajā nebūs

© Ekrānšāviņš no avīzes

Mājaslapā lasāmais paziņojums, ka Rīgas cirks meklē direktoru, vairs nav aktuāls – pieteikšanās beigusies, un no 28. aprīļa cirku vadīs Imanta Ziedoņa fonda Viegli līdzdibinātāja, multimiljardiera Džordža Sorosa finansētās organizācijas Providus kādreizējā darbiniece Ināra Kehre.

Viņas vadībā no klasiskā cirka nepaliks ne nieka. Vismaz dzīvnieku tajā nebūs. Nedz eksotisko, kuru klātbūtni aizliedz plānotie grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā, nedz arī mīļdzīvnieku, mājlopu un pat zirgu ne, kaut gan tie redzami Rīgas cirka simbolā.

Kultūras ministrijas oficiālajā paziņojumā viņa dalās savos priekšstatos par cirku:

«Cirka māksla var kalpot kā rīks, kas veicina sabiedrības integrētību, sociālo vienlīdzību un veido indivīda pašapziņu, tāpēc strādāšu, lai arvien vairāk dažādu paaudžu cilvēku ieinteresētu par cirku kā brīvā laika pavadīšanas formu, kas rada sajūtu, ka viss dzīvē ir iespējams.»

Te jāpaskaidro, ka ar cirka mākslu jaunajai vadītājai ir visai attālināts sakars. Viņas sociālo tīklu profilos nekādus akrobātus un klaunus neatrast. Lielākoties Ziedonis. Taču uzņēmums Sense of Team, kurā viņa strādā, komandas veidošanas nolūkos piedāvā rāpties pa virvi: horizontāli, vertikāli - atkarībā, cik dūšas klientam pietiek, tādējādi attīstot dalībnieku individuālo izaugsmi. Tātad Rīgas cirku sagaida virves.

Tik drīz gan tas nenotiks, jo, jāatgādina, publikai cirka ēku apmeklēt joprojām ir aizliegts. Ēkas fasāde stāv neatkarīgi no ēkas apjoma, un laika gaitā tā ir sašķiebusies, bet pašā cirkā nepieciešams krietns remonts. Turklāt jaunām funkcijām būs jāpielāgo dzīvnieku novietnes, jo tās turpmāk vairs nebūs vajadzīgas. Līdzšinējā cirka vadītāja Lolita Lipinska Neatkarīgajai gan vairākkārt paudusi, ka tradicionālais cirks nav iespējams bez dzīvniekiem, jo tieši viņi spēj nodrošināt bērnu interesi un pilnas zāles. Ministrija, pakļaujoties radikālās vegānu organizācijas Dzīvnieku brīvība spiedienam, lika izgudrot tādu cirka koncepciju, kurā dzīvnieki nav vajadzīgi, tomēr L. Lipinska palika pie saviem ieskatiem un attiecīgi zaudēja amatu.

Tagad jauno koncepciju sacerēs Ināra Kehre. Saskaņā ar Kultūras ministrijas vīziju Rīgas cirkam jākļūst par daudzfunkcionālu un laikmetīgu cirka mākslas, mūzikas, dejas un citu starpdisciplināru pasākumu norises vietu. Tātad ēku visam kam. Sākotnēji starpdisciplināro pasākumu iestādei Rīgas cirks darboties nāksies koferu režīmā, jo ēkas rekonstrukcija prasīs gadus un lielu naudu. Pagaidām tā atvēlēta vien fasādes stiprināšanai, lai garāmgājējiem virsū neuzkrīt.