Valsts policijas darbinieki neapmierināti, ka saņem mazāk nekā pašvaldības policisti

Šodien notiekošajā otrajā iekšlietu sistēmas darbinieku konferencē vairāki dienestu pārstāvji kārtējo reizi izteica bažas par zemo atalgojumu, tostarp kāds Valsts policijas (VP) pārstāvis publiski sūdzējās par to, ka VP darbinieki ar vienādiem pienākumiem ir krietni sliktāk atalgoti nekā pašvaldības policisti.

VP pārstāvis minēja, ka ierindas pašvaldības policists saņemot tikpat, cik dažs VP struktūrvienības vadītājs.

VP priekšnieks ģenerālis Valdis Voins norādīja, ka katra pašvaldība pati ir tiesīga noteikt atalgojumu saviem policistiem, un VP tur neesot nekādu iespēju kaut ko mainīt.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL), papildinot Voina teikto, norādīja, ka tiek meklēta "metode, kas ir jāmaina likumā, lai pašvaldības var atbalstīt arī mūsu [iekšlietu sistēmas] cilvēkus reģionos". Pašreizējais normatīvais regulējums šādai sadarbībai neesot piemērots.

Iekšlietu ministrijas (IeM) Finanšu vadības departamenta pārstāve Alda Strode gan vērsa konferences apmeklētāju uzmanību uz to, ka pašvaldības policistiem savukārt nav tik daudz sociālo garantiju, kādas tās ir VP darbiniekiem.

Runājot par sociālajām garantijām, Neatkarīgās policistu arodbiedrības pārstāvis Ilgvars Priedītis konferencē interesējās par iekšlietu sistēmas darbinieku veselības apdrošināšanu. Strode viņam atbildēja, ka veselības apdrošināšanas polises iekšlietu struktūras darbiniekiem noteikti nav, bet "amatpersonām ar pakāpēm ir apmaksāta veselības aprūpe."

Pēc tam Priedītis jautāja, kas notiek ar IeM rehabilitācijas centru "Dzintari", uz ko Mūrniece atbildēja, ka pagaidām tas ir "iekonservēts", taču, tiklīdz būs kāda iespēja, tā darbību plānots atjaunot. "Šis jautājums ir darba kārtībā," apstiprināja ministre.

Pagājušajā gadā "Dzintaru" kompleksa noslogojums esot bijis tikai 30%, tāpēc tā uzturēšana pagaidām atzīta par nelietderīgu.

Pēc vairāku iekšlietu dienestu pārstāvju uzklausīšanas, ko Mūrniece nosauca par "lielāko un smagāko jautājumu bloku", konferences sadaļā "Iekšlietu sistēmas redzējums nevalstiskās organizācijas skatījumā" vārds tika dots sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniecei Ilonai Kronbergai.

Viņa atzina, ka šodien dzirdējusi daudz ar finanšu problēmām saistītu jautājumu. "Es redzu ekonomiskus jautājumus un prasības, kurām ir ekonomisks raksturs," sacīja Kronberga un aicināja maksimāli producēt pozitīvas lietas. Šajā kontekstā viņa pauda gandarījumu par VP interneta mājaslapu, kuru pētniece pirms tam bija aplūkojusi vienlaikus ar citu iekšlietu dienestu interneta vietnēm. "Providus" pārstāve atzina, ka VP mājaslapā ir vairākas labas ziņas, kas esot ļoti pozitīvi, turklāt arī, analizējot lapas saturu, rodas iespaids, ka policija tik tiešām aktīvi strādā.

Tāpat Kronberga uzteica Valsts robežsardzes mājaslapu un tās priekšplānā redzamo brašo robežsargu ar dienesta suni. "Ar robežām viss kārtībā, migranti fokusā," pēc robežsardzes interneta vietnes apmeklējuma secinājusi pētniece. Tomēr Kronbergai labpatiktos, ja arī Drošības policija internetā izveidotu savu mājaslapu, kurā netiktu deklaratīvi ziņots par terorisma draudiem Latvijai, bet gan ievietota informācija par lietām, ar kurām ikdienā saskaras vairāki iedzīvotāji, piemēram, par rasu naida kurināšanu.

"Providus" pārstāve sacīja, ka pēdējā laikā nevalstisko organizāciju sadarbība ar IeM iestādēm ir ievērojami uzlabojusies, taču "vēl ir kaut kādi birokrātiskie šķēršļi, kuri varbūt nevalstiskās organizācijas atbaida".

Konferencē runāja arī kādreizējais iekšlietu ministrs Ziedonis Čevers, kurš aicināja IeM sistēmas darbiniekus būt optimistiskiem un vienotiem. "Ja būsiet sadalīti, tad jūs katru arī noknābās," norādīja Čevers.

Kā ziņots, šodien Rīgā notiek iekšlietu sistēmas darbinieku konference, uz kuru pulcējušies vairāki simti iekšlietu struktūras darbinieku no visas Latvijas.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais