PATVERSME: Nevairojiet dzīvniekus, kuri nav nevienam vajadzīgi

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Liepājas pilsētas pašvaldības dzīvnieku patversme "Lauvas sirds" facebook publicējusi savas pārdomas par ielu kaķu sūro likteni, aicinot nevairot dzīvniekus, kuri nav nevienam vajadzīgi.

„Katru dienu saskaramies ar diviem ļoti atšķirīgiem viedokļiem par ielu, bezsaimnieka kaķiem. No vienas puses ir cilvēki, kuri šos kaķus baro, aprūpē, uzmana vai viņi tiek sterilizēti, bet no otras puses ir uzskats, ka šādi kaķi nevienam nav vajadzīgi un visi, tā vietā, lai sterilizētu, viņi ir jālikvidē. Un vēl ir viena daļa cilvēku, kuru dēļ tas notiek - viņi izlaiž pagalmos savus kaķus, kuri nav kastrēti, viņi "aplaimo" pagalma kaķenes, bet runču saimnieku atbilde ir: viņš jau kaķēnus mājās man nenesīs.

Vēl ir kaķu pavairotāji, kuriem "paliek pāri" sadzimušie kaķēni, kurus izliek uz ielas nesen dzimušus nomiršanai. Un viņiem nevienā brīdī nepaliek žēl kaķene, kura izmisīgi mājās meklē savus kaķēnus. Viņiem nav žēl, ka ielas runči nokož un saplosa mazos kaķēnus. Viņi uzskata, ka sameklēs vislabākās mājas saviem kaķēniem - nevakcinētiem, nečipotiem, atdotiem nezināmiem cilvēkiem, nemaz nepajautājot kontaktus, lai vēlāk pazvanītu un pajautātu kā klājas kaķēnam. Un nenoskaidrojot kam tiek nodoti kaķēni, viņi atbalsta dzīvnieku pamešanu, jo nevar apgalvot, ka kaķēns jau nav izmests uz ielas, jo ēd par daudz, jo neiet kastītē, jo ir noplēsis tapetes.

Un tad ir nebeidzami zvani patversmei par to, ka kaķi tikai paliek uz ielām vairāk nevis mazāk. Un mūsu darbs esot "bezjēdzīgs". Mēs gribam lūgt beidzot ieklausīties. Nevairojiet apzināti vai neapzināti dzīvniekus, kuri nav nevienam vajadzīgi. Dzīvnieki ir no mums atkarīgi - gan palīdzības sniegšana, gan tas, ka viņi ir drošās rokās. Un, nevis patversmes vai biedrību rokās, bet visu mūsu rokās. Un nevajag apvainoties, vai taisnoties. Mēs tāpat pietiekami daudz to dzirdam," raksta patversme.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.