Izsole par tiesībām meklēt apslēpto mantu nenotiks

Izsole par apslēptās mantas meklēšanu, ko 14.aprīlī plānoja rīkot AS "Latvijas Valsts meži" (LVM), nenotiks, jo tai nav pieteicies neviens pretendents.

Izsolei par tiesībām veikt meklēšanas darbus Dienvidkurzemes mežsaimniecības ceturtā Apriķu meža iecirkņa 293.kvartālā, aptuveni viena hektāra platībā, varēja pieteikties līdz 7.aprīļa plkst.10, iesniedzot prasītos dokumentus un samaksājot 440 latu reģistrācijas maksu.

LVM valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks iepriekš "Nozare.lv" atzina, ka vēsturisko notikumu liecību - apslēptās mantas - meklēšana mežos vairāk ir hobijs, nevis bizness. Viņš arī uzsvēra, ka tie ir augsta riska ieguldījumi cilvēkiem, kas to dara. Tomēr arheoloģija savās izpausmēs ir kļuvusi par tādu pašu hobiju kā makšķerēšana vai medības.

LVM vadītājs pastāstīja, ka Apriķu mežos iepriekš ir bijuši divi gadījumi, kur ar smago tehniku ir izraktas astoņus metrus dziļas bedres. Pirmajā reizē LVM ierosinājuši kriminālprocesu, jo nebija skaidrs, vai meklētajā vietā kaut kas ir paņemts vai nē. Civillikums noteic, ka zemes valdītājiem, kas šajā gadījumā ir LVM un līdz ar to arī Latvijas valsts, pienākas ceturtā daļa no atrastā vērtības. Turklāt atrastajam var būt arī kultūrvēsturiska vērtība, kas bieži vien nav novērtējama naudā.

Vēlāk pieteikušies divi interesenti, kas izteikuši vēlmi meklēt apslēpto mantu Apriķu mežos, bet nolieguši savu saistību ar iepriekš izraktajām bedrēm minētajā meža teritorijā. Tomēr izsolei šie interesenti nav pieteikušies.

LVM jau reiz ir rīkojuši izsoli par tiesībām veikt meklēšanas darbus meža teritorijā. Tā tika rīkota par tiesībām veikt meklēšanas darbus Taurkalnes mežos. Konkursa uzvarētājs solīja 14 000 latu. Tomēr solītājs šo summu nesamaksāja, un meklēšanas darbi tā arī nenotika.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.