Jaunām automašīnām tehniskā apskate pirmos četrus gadus būs jāveic retāk

© F64

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien konceptuāli atbalstīja priekšlikumu, paredzot, ka jaunām automašīnām tehniskā apskate pirmos četrus gadus būs jāveic reizi divos gados, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Satiksmes ministrija (SM) un CSDD sadarbībā ar ekspertiem izvērtēja iespējamās izmaiņas tehnisko apskašu periodiskumā, lai tās minimāli ietekmētu satiksmes drošību, kas Latvijā katru gadu uzlabojas, bet salīdzinoši ar Eiropas Savienību joprojām nav pietiekama.

''Rūpīgi analizējot Latvijas autoparka stāvokli, tehnisko apskašu rezultātus un vidējo auto vecumu gan SM un CSDD, gan satiksmes drošības eksperti piekrita, ka vismazākā ietekme uz satiksmes drošību būtu, ja periodiskums tiktu palielināts vieglajiem auto, kad pirmā tehniskā apskate būtu jāveic pēc diviem gadiem, otrā atkal pēc diviem gadiem, bet turpmākās tehniskās apskates būtu jāveic katru gadu,'' klāstīja direkcijas pārstāvji.

Pēc CSDD paustā, papildus tika nonākts pie secinājuma, ka varētu izmainīt periodiskumu arī piekabēm ar pilnu masu līdz 3,5 tonnām, tām nosakot tādu pašu periodiskumu, kādu paredzēts noteikt vieglajiem auto. Jaunā kārtība vienkāršos vieglo auto un piekabju izmantošanu.

Ņemot vērā, ka tehniskās apskates periodiskuma maiņa varētu ietekmēt nodokļu nomaksas atlikšanu, kuri tiek iekasēti pie tehniskās apskates veikšanas, Finanšu ministrija nedēļas laikā sniegs atzinumu.

Saeimā aģentūrai LETA pavēstīja, ka attiecīgais priekšlikums atbalstīts grozījumos Ceļu satiksmes likumā. Likumprojektu vēl nepieciešams saskaņot ar visām atbildīgajām ministrijām.

Patlaban likums noteic, ka iepriekš nereģistrētai automašīnai pirmreizējo valsts tehnisko apskati veic ne vēlāk kā divus gadus pēc tam, kad attiecīgais transportlīdzeklis pirmoreiz reģistrēts Latvijā. Turpmākās tehniskās apskates automašīnām jāveic katru gadu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.