Jaunieši sacentīsies NATO samita simulācijas spēlē

9.aprīlī Ārlietu ministrijā norisināsies Latvijas Transatlantiskās organizācijas (LATO) un Ārlietu ministrijas kopīgi organizētā ,,NATO samita simulācijas spēle 2010".

Šogad spēlē galvenā uzmanība tiks veltīta NATO jaunajai stratēģiskajai koncepcijai, kas iezīmēs alianses attīstību nākamajiem desmit gadiem.

Spēles mērķis ir veicināt jauniešu zināšanas un interesi par NATO un starptautiskās drošības un aizsardzības politikas jautājumiem, tādējādi sekmējot jauniešu politisko iesaistīšanos, neatkarīgu izpētes darbu un zināšanas, kā arī NATO politisko un militāro lēmumu pieņemšanas procesa izpratni. Galvenā balva trim uzvarētāju komandām - ceļojums uz Briseli un NATO galvenās mītnes apmeklējums.

Spēlē piedalīsies 56 jaunieši no visas Latvijas, kuri komandās pa divi pārstāvēs visas 28 NATO dalībvalstis. Spēlē piedalīsies studenti no vairākām Latvijas augstskolām, vidusskolām un koledžām.

Spēles laikā komandām vajadzēs vienoties par kopīgu deklarāciju tādos jautājumos kā jaunie NATO izaicinājumi un draudi, NATO paplašināšanās, alianses spējas un operācijas, kā arī NATO nostāja atbruņošanās un kodolieroču jautājumā.

Simulācijas spēlē dalībniekus vērtēs kompetenta žūrija, kuras sastāvā piedalīsies eksperti no Ārlietu ministrijas, Aizsardzības ministrijas un LATO. Jauniešu uzdevums būs parādīt savas spējas un prasmes iejusties valsts vadītāju lomā, argumentēti pamatot savas valsts pozīciju, kā arī atrast kompromisu sarežģītās situācijās.

Pasākuma ietvaros spēles dalībniekiem būs arī vienreizēja iespēja apmeklēt Baltijas valstu ārlietu ministru preses konferenci un rast atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem.

Lai piedalītos spēlē jauniešiem vecumā no 18 līdz 26 gadiem bija jāiesniedz eseja par tēmu "Jaunā NATO stratēģiskā koncepcija: Latvijas perspektīva". Vērtēšanas komisija izvērtēja esejas un noteica 28 labākās komandas, kas piedalīsies spēlē. Sešu labāko eseju autoriem tika dota iespēja pašiem izvēlēties savu pārstāvēto NATO valsti, pārējo komandu pārstāvētās valstis tika noteiktas izlozes kārtībā.

Spēles rīkošanu atbalsta Aizsardzības ministrija, NATO Publiskās diplomātijas nodaļa un Konrāda Adenauera fonds.

Svarīgākais