Garbars: Žogs uz Latvijas robežas ir nesis pozitīvu rezultātu

© Dmitrijs Suļžics/ f64 photo agency

Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars stāstīja, ka žoga izveidošana uz Latvijas - Krievijas robežas ir nesusi pozitīvu rezultātu.

''Mēs noteikti varam runāt par pozitīvām iezīmēm. Mēs esam ierīkojuši jau 40 km žogu uz robežas. Savukārt 20 kilometros robežas ir izveidos dabiskais šķērslis,'' pauž N.Garbars, atzīstot žoga pozitīvo ietekmi.

Viņš arī vēsta, ka 2016. gadā salīdzonājumā ar 2015. gadu nav pieaudzis nelegālo robežpārkāpēju skaits. Turklāt gan žoga, gan robežsargu operatīvās rīcības dēļ, ir izdevies panākt, ka liela daļa no nelegālajiem robežpārkpējiem vairs neizvēlās Latvijas robežu, bet pārvietojas uz citām valstīm, kur nav tik stingra robežkontrole.

Taujāts par žoga būvniecību uz robežām ASV un Ungārijā, N. Garbars atzīst, ka šāda tipa žogus savā starpā salīdzināt nevar, jo ASV būvtais žogs tiks radīts, lai cilvēki nespētu tam nekādās situācijās tikt pāri.

''Esam konstatējuši vairākas jauktās grupas, kur pavadītājs imigrantus no Krievijas puses pavada tikai līdz robežai un tālāk viņiem jācīnās pašiem. Visbiežāk, viņi tiek notverti un pieprasa patvērumu,'' stāsta N.Garbars. Viņš arī min gadījumu, kad tika notverti vairāki nelegālie imigranti, kas Latvijā mēģināja iebraukt ar vilcienu. Turklāt esot jāgatavojas nākamajam imigrantu vilnim, kas centīsies iekļūt valstī, slēpjoties kravas automašīnās. N. Garbars vēsta, ka robežsargi jau ir uzsākuši preventīvos pasākumus.

Pērn izdevies būtiski samazināt Vjetnamas pilsoņu skaitu, kuri cenšas nelegāli iekļūt valstī. Tas noticis pateicoties sadarbībai ar citu valstu dienestiem. Polijā likvidēta grupa, kas ilgstoši nodarbojās ar Vjetnamas pilsoņu nelegālu ievešanu Eiropā. Visticamāk, šīs grupas neitralizēšanas dēļ, šogad Latvijā nav aizturēts neviens nelegāli šeit iekļuvis Vjetnamas pilsonis.

Svarīgākais