BRĪDINA par ārkārtīgi viltīgu krāpniecības veidu internetā

© F64

Kāds vīrietis no Latvijas vērsies Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijā "Cert.lv" un ziņojis par jaunu krāpniecības shēmu internetā.

Kāds vīrietis CERT.LV ziņoja par krāpniekiem, kas veic šantāžu un naudas izspiešanu. Krāpnieciskā shēma ir tāda, ka sociālajos tīklos vai iepazīšanās aplikācijā tiek piedāvāts iepazīties, tad krāpnieki aicina sarunu turpināt Skype platformā, kur lietotājs tiek mudināts veikt dažādas intīmas darbības. Visu notiekošo video zvanu Skype krāpnieki nofilmē.

Konkrētajā gadījumā krāpniece esot bijusi no Lielbritānijas un pieprasīja 500 mārciņas, pretējā gadījumā video tiks izplatīts youtube un tiks nosūtīts visiem vīrieša kontaktiem facebook.

CERT.LV ir zināmi vairāki līdzīgi gadījumi, kad sociālo tīklu lietotāji cietuši no šādas krāpniecības, kuras rezultātā nofilmētas un publiski izplatītas viņu pašu darbības. CERT.LV atgādina, ka sociālie tīkli ir publiska vide, un jebkura it kā privāta sarakste vai privāti video zvani ir viegli ierakstāmi un publicējami tīmeklī.

Šādos gadījumos drošības eksperti iesaka nekādā gadījumā nemaksāt izspiedējiem, jo izspiedēji var draudēt atkārtoti, un pieprasīt lielāku summu.
Ja šāds incidents ir noticis, jāpārliecinās, ka sociālo tīklu un e-pasta paroles ir drošībā, nepieciešamības gadījumā tās jānomaina, lai krāpniekiem nebūtu pieeja sociālo tīklu kontiem, kā arī vērsties policijā.

Svarīgākais