Daugavpils novadā applūdušajos tīrumos iet bojā ziemāji

Daugavpils novadā applūdušajos tīrumos pamazām iet bojā ziemāji, jo nedēļu zem ūdens atrodas aptuveni 550 hektāri ziemāju, aģentūru LETA informēja Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts.

Pašvaldības vadība apsver iespēju palīdzēt plūdos cietušajiem zemniekiem, lūdzot palīdzību Zemkopības ministrijā, kura varētu vismaz daļēji kompensēt zemniekiem plūdu nodarītos zaudējumus.

Daugavas palu ūdeņi Daugavpils novadā patlaban ir appludinājuši teritorijas vairāk nekā četru tūkstošu hektāru platībā. Kopš aprīļa sākuma Daugavpils novada Sventes pagastā, Nīcgales un Aizupes ciemos no ārpasaules ir nošķirtas 65 dzīvojamās mājas, kurās dzīvo kopumā ap 60 cilvēku. Applūdušas ir arī aptuveni 800 dārza mājiņu dārzkopības kooperatīvos "Ļubaste", "Maļutki", "Daugava", "Celtnieks" un "Kooperators".

Lai arī mājas ir nošķirtas no ārpasaules, cilvēkiem briesmas pagaidām nedraud. Četrus vecāka gadu gājuma cilvēkus atbildīgo dienestu darbinieki no applūšanas draudiem pakļautajām mājām izveda vēl pirms paliem. Patlaban šie cilvēki atrodas pie saviem radiem neapplūstošajās teritorijās. Visi palikušie apņēmušies tikt galā saviem spēkiem. Applūdušo māju iemītnieki nokļūšanai pēc produktiem vai bērnu aizvešanai uz skolu izmanto laivas.

Applūstošo teritoriju iedzīvotāji ir pieraduši pie dabas untumiem, pienācīgi tiem sagatavojušies un par notiekošo īpaši nesūdzas. Vakar atbildīgo dienestu darbinieki kārtējo reizi apsekoja visas applūdušās mājas un sniedza nepieciešamo palīdzību.

Kopumā Daugavpils novadā applūšanas draudiem ir pakļauta teritorija 5649 hektāru platībā, tajā atrodas 169 mājas un 1245 vasarnīcas, kurās dzīvo 335 cilvēki. Applūšanas draudiem pakļautajās teritorijās uzturas arī 162 mājlopi. Visi applūšanas draudiem pakļautajās teritorijās dzīvojošie cilvēki ir brīdināti par rīcību plūdu draudu situācijā.

Applūšanas draudiem pakļautajās Daugavpils novada teritorijās - Nīcgales, Līksnas, Sventes, Laucesas, Kalkūnes un Tabores pagastos - izveidotas un ar nepieciešamo inventāru nodrošinātas arī glābšanas komandas pa pieciem sešiem cilvēkiem.

Vietējās pašvaldības rīcībā plūdu gadījumam ir četras parastās un četras motorlaivas, kā arī avārijas darbiem nepieciešamais inventārs. Vēl 21 laiva ir privātpersonu rīcībā.

Daugavpilī ūdens līmenis Daugavā sasniedzis 7,7 metru atzīmi. Patlaban pilsētā daļēji ir applūduši Grīvas kapi, ielu posmi Nometņu, Patversmes, Zvaigžņu, Rasas un Kalkūnu ielā, pļavas un mazdārziņu teritorijas, ūdens ir pietuvojies arī vairāku māju pamatiem.

Tā kā Daugavas augštecē Piedrujā un Krāslavā ir reģistrēta neliela ūdens līmeņa paaugstināšanās, tuvākajā diennaktī tas pats varētu notikt arī Daugavā pie Daugavpils.

Par kritisko ūdens līmeni Daugavā pie Daugavpils tiek uzskatīti 8 metri.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.