Darba inspekcija pārbaudīs uzņēmumus, kur visbiežāk konstatē darba drošības pārkāpumus

Valsts darba inspekcija (VDI) aprīlī veiks dažādu uzņēmumu pārbaudi, pievēršot uzmanību tieši darba vides risku novērtēšanai, nra.lv uzzināja inspekcijā.

Pārbaudes plānots veikt pārtikas produktu un dzērienu ražošanas nozarē, akmens apstrādes, metālizstrādājumu, transporta, gāzes apgādes uzņēmumos, skaistumkopšanas salonos un frizētavās, kā arī citos uzņēmumos, kur konstatēti pārkāpumi darba vides risku novērtēšanas jomā.

„Pēc iepriekš veiktajām pārbaudēm esam konstatējuši, ka uzņēmumos ļoti bieži ir problēmas ar darba vides risku novērtēšanas procesu. Ne darba devēji, ne darbinieki nepievērš tam pietiekamu uzmanību. Jāuzsver, ka, neveicot risku novēršanas pasākumus, tiek apdraudēta cilvēku drošība un veselība darba vietā,” norāda Valsts darba inspekcijas direktors Arnis Luhse.

Lai uzlabotu situāciju, pārbaudēm inspekcija izvēlējusies nozares, kurās inspektori jau iepriekš konstatējuši problēmas. Apmeklējot uzņēmumu, inspektori pārbaudīs, kā darba devējs organizē darba vides iekšējo uzraudzību – vai ir veikts darba vides risku novērtējums un vai darbinieki ir iepazīstināti ar to, vai tiek veikti nepieciešamie mērījumi, vai tiek paredzēti un veikti preventīvie pasākumi darba vides risku mazināšanai vai novēršanai u.c. nozīmīgas darba aizsardzības prasības.

Latvijā 2009. gadā saistībā ar darba organizāciju un ar to saistītajiem trūkumiem notikuši 129 nelaimes gadījumi darbā, no kuriem 57 bija ar smagām traumām un 14 gadījumos cilvēki gājuši bojā. Tai skaitā, nepietiekama darbinieku instruēšana un apmācība bijis cēlonis 54 nelaimes gadījumiem darbā (no tiem 24 bija ar smagām traumām un 7 letāli). Savukārt 41 negadījums (16 ar smagām traumām un četros gadījumos cilvēks gāja bojā) noticis dēļ trūkumiem darba vadībā un nepietiekamas kontroles.

Februārī VDI visā Latvijā veica kokapstrādes un mēbeļu ražošanas uzņēmumu pārbaudes darba drošības jomā ar mērķi izvērtēt faktiskos darba apstākļus un padziļināti informēt darba devējus par būtiskākajām prasībām darba aizsardzības jomā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.