Uzsāk ražot jaunu alu "Staburags"

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKOS DZĒRIENUS AIZLIEGTS PĀRDOT, IEGĀDĀTIES VAI NODOT NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM! © Publicitātes foto

Alus “Lāčplēsis” uzsācis ražot jaunu alus līniju “Staburags”. Šis alus tiks ražots pēc vēsturiskajām alus darītavas tradīcijām, rūpīgi piemeklējot izejvielas, lai pietuvinātu alus garšu senajām receptūrām. Jaunā alus zīmola attīstībā un virzīšanā tirgū ir ieguldīti vairāk nekā 120 tūkstoši eiro. Jaunā alus “Staburags” pirmais lējums ir alus meistaru roku darbs, un tas tiek izlaists nelielos apjomos. Šī alus gatavošana balstās uz senām amatniecības tradīcijām, ko alus “Lāčplēsis” pirmssākumos pirms vairāk nekā piecdesmit gadiem iesāka tās vieni no pirmajiem darītavas aldariem – tēvs un dēls, kuriem alus brūvēšana bijusi sirdslieta.

Arī nosaukums “Staburags” izvēlēts simboliski - par godu pirmajiem alus darītavas “Lāčplēsis” brūveriem, kas piecdesmito gadu beigās un šešdesmito gadu sākumā dzīvoja Daugavas krastos netālu no Staburaga. Laikā, kad Staburags tika nogremdēts Daugavas dzelmē, dažādi radoši cilvēki radīja mākslas darbus, dziesmas un dzeju, bet pirmiebrūveri radīja alu. No tiem laikiem saglabājusies leģenda, par kuru stāstījuši “Lāčplēsis” alus meistari no paaudzes nākamajai paaudzei, ka laikā, kad nogrimis Staburags, alus meistari radījuši īpašu alus recepti, ko paturēja noslēpumā un tikai cēla galdā tuvākajiem cilvēkiem svētku reizēs.

Tagad pēc vairāk nekā piecdesmit gadiem “Lāčplēsis” tehnologi no jauna radījuši šo recepti, balstoties uz tā laika nostāstiem, un uzsākuši šī īpašā alus ražošanu. Šobrīd uzsāktapirmo trīs šķirņu brūvēšana: “Staburags Gaišais” un tā “limited” sērija, “Staburags Tumšais” un “Staburags Baltais alus”. Uldis Vērsis, Lāčplēsis alus darītavas pārstāvis: “Šim alum būs simboliska loma mūsu produkcijas sortimentā, jo atjaunojam stāstu par mūsu alus pirmsākumiem, vietējām amatnieku tradīcijām un vērtībām, ko mūsu aldari no paaudzes nākamajai paaudzei ir pārmantojuši.” “Staburags Gaišais” ir pēc tradicionālām latviešu receptēm darīts gaišais alus, kas tapis ar īpašu rūpību, izmantojot augstākā labuma sastāvdaļas. Tas zaigo sārta zelta nokrāsās un garšā ir viegli rūgtens ar saldenām dižciltīgā Minhenes iesala niansēm. “Staburags Tumšais” ir pēc tradicionālām latviešu receptēm darīts tumšais alus, kas tapis ar īpašu rūpību, izmantojot augstākā labuma sastāvdaļas.

Tas zaigo dziļi melnās nokrāsās,aromātā jūtamas izteiktas dedzinātā iesala notis, savukārt tā garša ir tumīgi saldena, ko papildina grauzdētā iesala rūgtenums. “Staburags Baltais alus” dzēriens ir darināts ar tradicionāli darītu gaišo alu, īpašu rūpību un izmantojot tikai augstākā labuma sastāvdaļas. Tas zaigo dūmakaini zeltainās nokrāsās un aromātā ir jūtamas aicinošas persiku un citrusaugļu nianses. Maigajā garšā augļainu saldenumu līdzsvaro viegls rūgtums, radot neviltoti veldzējošu garšas baudījumu. Lāčplēsis alus darītava ir trešā lielākā alus darītava Latvijā, bet alus „Lāčplēsis” viens no straujāk augošajiem alus zīmoliem Latvijā. Tā pirmsākumi 1948.gadā ir saistīti ar Lielvārdē dibināto leģendāro kolhozu „Lāčplēsis”, no kā arī cēlies alus zīmola nosaukums.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.