Ventspils policija aiztur amerikāņu karavīru

© Juris Ģigulis

ASV armijas celtnieki Kurzemes piekrastē sākuši būvdarbus, un vismaz viens no viņiem Ventspilī arī pamanījies iekulties nepatikšanās. Jāatgādina, ka īpaši jūtīgajai kāpu joslai Vārves pagastā jau jūnijā būs jāuzņem apmēram 100 militārie transportlīdzekļi, kas kopā ar karavīriem tiks desantēti no ASV jūras spēku kuģa.

Militārajā operācijā Militārās mācības BALTOPS kopumā piedalīsies 12 valstis, taču Kurzemes piekrastē izcelsies tieši amerikāņi, un Latvijas militāristiem jāapgūst viņu sagaidīšanas prasme.

Jau pašlaik būvlaukumā, kādreizējā Padomju armijas šaušanas poligona teritorijā, notiek greiderēšana, tiek blietētas un līdzinātas šķembas. Šos darbus, kuros, pēc Aizsardzības ministra Imanta Lieģa apgalvojuma, tiek ieguldīts aptuveni viens miljons dolāru, veic paši amerikāņi. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde apstiprina, ka darba atļaujas viņiem nav nepieciešamas, jo darbi tiek veikti, balstoties uz starptautisku līgumu.

Vakar Neatkarīgajai ierodoties būvobjektā, tikai viens ceļarullis maskēšanās krāsās stumdījās pa noplanēto lauku. Vairākums amerikāņu – skaitā kādi desmit – bija paņēmuši pīppauzi un kurināja ugunskuru. Aiz viņu mugurām visai amizanti izskatījās uzraksts kirilicā "Slava KPSS", kas no krievu karaspēka laikiem saglabājies uz šautuves būceņa. Lēnīgā strādāšana, visticamāk, saistīta ar faktu, ka kļūdaino aprēķinu dēļ aizkavējusies būvatļaujas saņemšana darbiem tieši kāpās. Taču, kā apgalvo Nacionālo bruņoto spēku preses dienests, tagad visas formalitātes esot sakārtotas.

Būvlaukumā satiktie amerikāņi šķita esam labā garastāvoklī un avīžniekus projām nedzina. Par darbu runāt gan negribēja – neesot pilnvaroti. Toties pastāstīja, ka Ventspilī dzīvojot daudz jauku cilvēku, patīkamas ģimenes, bet, ieraudzījuši zemē ķirzaku, ļoti sapriecājās un mēģināja to iekarināt ausī kādam kareivim. Ķirzaka glīti karāties negribēja un tika palaista vaļā.

Varbūt amerikāņiem raksturīgā brīvā uzvedība ļāvusi iemantot ventiņpusē labus paziņas, taču vismaz viens kareivis sarūpējis arī nepatikšanas. Ventspils pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs apstiprina, ka policija vienu ASV militārpersonu aizturējusi. Tiklīdz noskaidrota tās personība un piederība sabiedroto spēkiem, tā nodota savai priekšniecībai. Policija arī saņēmusi rakstisku sūdzību par šo militārpersonu. Taču, ņemot vērā ASV vēlmi šo lietu nepubliskot, plašāka informācija par notikušo incidentu vai incidentiem netiek sniegta. Arājs vien nosaka: "Cilvēks neprot uzvesties."

Arī Nacionālie bruņotie spēki un Latvijas Aizsardzības ministrija ir informēta par notikušo, bet, tā kā incidents noticis ārpus dienesta vietas un darba laika, apstākļu noskaidrošana atstāta pašu amerikāņu ziņā. Jebkurā gadījumā tas nekādu iespaidu uz militārās operācijas norisi nevar atstāt. BALTOPS ir viens no vairākiem šogad Latvijas teritorijā notiekošiem militāriem pasākumiem. Vērienīgākais – ar nosaukumu Saber Strike – notiks rudenī. Tajā piedalīsies tikai ASV un Baltijas valstu karavīri. Bruņoto spēku pārstāvis Normunds Stafeckis informē, ka pasākuma mērķis ir sagatavot vienības operācijām Afganistānā. Galvenā norises vieta būs Ādaži, bet plānotais dalībnieku skaits – 1500 karavīru.

Latvijā

Tiem cilvēkiem, kuru kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem 2024.gada trešajā ceturksnī, no jūlija līdz septembrim, bija vairāk nekā 1000 eiro, līdz 2024.gada 15.oktobrim ir jādeklarē ienākumi no kapitāla pieauguma. Aprēķinātā nodokļa summa jāiemaksā Vienotajā nodokļu kontā līdz 2024.gada 23.oktobrim, ziņo Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Svarīgākais