Novadu vadītāji gatavi vēl apgriezt šīgada budžetus

novadi © organizatoru

Kurzemē izveidoto novadu vadītāji pieļauj, ka vēl šogad nāksies izdarīt novadā pieņemtā budžeta grozījumus.

Līdz septembra beigām jaunajām novadu domēm jāapstiprina novada budžets, bet Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) bija rekomendējusi novadā iekļauto pagastu un pilsētu budžetus apvienot pēc iespējas drīzāk. Visos aptaujātajos Kurzemes novados apvienotie budžeti ir apstiprināti.

Talsu novadā, kas ir viens no lielākajiem Latvijā, arī budžets ir ievērojamāki lielāks nekā citos Kurzemes novados. Gan ieņēmumu, gan izdevumu daļā 23.jūlijā apstiprinātais Talsu novada budžets ir 17 236 045 lati, informēja Talsu novada domes priekšsēdētājs Miervaldis Krotovs.

Lielā Kuldīgas novada budžets ieņēmumu daļā ir 14 900 478 lati, tas apstiprināts 30.jūlijā, sacīja Kuldīgas novada Ekonomikas nodaļas vadītāja Antra Laukmane.

Konsolidētais Ventspils novada budžets tika apstiprināts vakar, 10.septembrī. Ieņēmumu daļā šī gada budžets ir 8 581 273 lati, bet izdevumu daļā - 9 818 841 lats. Ventspils novadu veido visas bijušā Ventspils rajona teritorijā esošās pašvaldības. Apvienojot pašvaldību budžetus, problemātiskākā izrādījusies Vārves un Ugāles pagastu, kā arī Piltenes pilsētas finansiālā situācija.

Uz 1.augustu pagastu neapmaksātie rēķini un dažādas saistības veidoja vairāk nekā 255 000 latu, informēja Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks. Šī gada budžetā noteikti vēl būs nepieciešams veikt grozījumus, lai samazinātu izdevumus, skaidroja pašvaldībā.

Skrundas novadā pieņemtais budžets ir 2 465 041 lats ieņēmumu daļā un 2 781 594 lati izdevumu daļā. Skrundas novada domes priekšsēdētāja Nellija Kleinberga apgalvoja, ka grozījumus budžetā izdarīšot vēl septembrī.

Nelielā Alsungas novada budžeta ieņēmumi plānoti 966 928 latu apmērā, informēja Alsungas novada domes priekšsēdētājs Grigorijs Rozentāls.

Nelielajā Dundagas novadā, kas izveidots, apvienojot Dundagas un Kolkas pagastus, budžets ieņēmumu daļā ir 1 530 000 latu, bet izdevumu daļā - 1 658 000 latu, informēja Dundagas novada domes priekšsēdētājs Aldons Zumbergs.

Aizputes novada domes priekšsēdētājs Aivars Šilis uzreiz nevarēja pateikt, cik liels ir novada kopbudžets, bet piebilda, ka, ņemot vērā pašreizējo situāciju valstī, pārmaiņas notiek tik strauji, ka budžetu grozīt šogad varot iznākt pat vairākkārt.

Grozījumus novada budžetā pieļāva arī Durbes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Radzēvičs. Pašreizējais Durbes novada budžets, neņemot vērā investīcijas, esot ap 800 000 latu.

Arī Brocēnu novada, kas izveidots jau 2002.gadā, domes priekšsēdētājs Arvīds Mēters pieļāva, ka šogad nākšoties vēl izdarīt budžeta grozījumus. Vienreiz tas jau darīts. "Nekādi likumi jau nedarbojas, un maz ko uz priekšu var paredzēt," piebilda Mēters.

Pašreizējais Brocēnu novada domes kopbudžets ar dotācijām un investīcijām ir 3,4 miljoni latu. Budžetu konsolidēšana šogad nebija jāveic Rojas novadam, jo tas izdarīts jau 2008.gadā, kad novads tika izveidots, apvienojot Rojas un Mērsraga pagastus, skaidroja Rojas novada domes priekšsēdētājs Jānis Žoluds.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais