Vairākus alkoholiskos dzērienus drīkst tirgot bez akcīzes markām

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Lauris Aizupietis/ f64 photo agency

No šodienas veikalu plauktos atrodamie raudzētie dzērieni ar spirta saturu līdz sešiem tilpumprocentiem (ieskaitot) drīkst būt bez akcīzes nodokļa markām, informēja Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Izņēmums ir alkoholiskie kokteiļi.

Lai mazinātu administratīvo slogu un arī izmaksas uzņēmējiem, sākot ar šodienu stājās spēkā grozījums likumā "Par akcīzes nodokli", kas atļauj nemarķēt ar akcīzes nodokļa markām raudzētos dzērienus ar absolūtā spirta saturu līdz sešiem tilpumprocentiem (ieskaitot).

Tādējādi lielāko daļu raudzēto dzērienu ar spirta saturu līdz sešiem tilpumprocentiem, kā piemēram, sidrus un citus dzērienus, kas raudzēti no dabiskām izejvielām, nepievienojot spirtu ražošanas procesā, atļauts tirgot bez akcīzes nodokļa markām.

VID vērš uzmanību, ka alkoholiskiem kokteiļiem vai citiem dzērieniem, kuru sastāvā ir spirts, pat ja to stiprums nepārsniedz sešus tilpumprocentus, kā arī vīniem joprojām ir jābūt marķētiem ar akcīzes nodokļa markām.

Tāpat paliek spēkā iepriekš noteiktais, ka ar akcīzes nodokļa markām atļauts nemarķēt alu, kā arī alkoholiskos dzērienus, kuri iepildīti pudelēs ar tilpumu līdz 100 mililitriem.

Plašāka informācija par akcīzes nodokli ir pieejama VID mājaslapā sadaļā "Nodokļi"; "Akcīzes nodoklis".

Svarīgākais