Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Tiesa noraida Belēviča prasību pret Apini

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa šodien noraidīja bijušā veselības ministra Gunta Belēviča prasību par goda un cieņas aizskārumu un 100 000 eiro mantiskās kompensācijas piedziņu no Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidenta Pētera Apiņa.

Pilns nolēmums būs pieejams 15.martā, kad to būs iespējams pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Belēviča pārstāvis Viktors Tihonovs, klients sagaidīs sprieduma motīvu daļu, lai lemtu par tālāko rīcību. Viņš pauda, ka viens no prasības priekšmetiem bija saprast, vai Apiņa apgalvojumi bija nepatiesi fakti vai viedoklis, tāpēc prasītājs vēlas motīvu daļā redzēt, vai tiesa Apiņa pausto traktējusi kā viedokli.

Belēvičs tiesai skaidroja, ka viņš veic aktīvu sabiedrisko darbību un palīdz sabiedrības locekļiem, tāpēc bijušajam ministram ir svarīgs viņa "kā godīga cilvēka, zinoša profesionāļa, spējīga vadītāja novērtējums profesionāļu jeb ārstu, medicīnas personāla, pacientu un arī sabiedrības acīs".

Prasītājs iesniegumā tiesai pauda viedokli, ka Apinis aktīvi nodarbojas ar publicistiku, tomēr ne vienmēr ir objektīvs un patiess, un nereti esot pilnīgi nepamatoti aizskarošs. Pēc Belēviča domām, attiecībā pret viņu Apinis esot izvērsis plašu apmelošanas un goda un cieņas aizskaršanas kampaņu, kuras mērķis esot bijis "nodarīt būtisku kaitējumu prasītājam, diskreditējot viņu pēc iespējas plašāk sabiedrības un atsevišķu indivīdu acīs".

Belēvičs domā, ka Apinis esot izvērsis kampaņu pret viņu, jo toreizējais ministrs atteicies "apmierināt atbildētāja godkāri un finansiālo ieinteresētību sev vēlamajā amata saņemšanā". Konkrētajā gadījumā Belēvičs atsaucas uz savu lēmumu neiecelt Apini Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdē.

Kādreizējais ministrs tiesai uzskaitīja pāris publikācijas, kas, pēc viņa domām, ir neobjektīvas, nepatiesas, godu un cieņu aizskarošas. "Atbildētājam kā augsta līmeņa profesionālim ārstniecības jomā ir zināms, ka šie ir nepatiesi fakti, kurus viņš tīši izplatīja nolūkā kaitēt prasītājam, diskreditējot prasītāja reputāciju sabiedrības acīs," prasībā uzsvēra politiķis.

Belēvičs lūdzis tiesu atzīt par nepatiesām un prasītāja godu un cieņu aizskarošām konkrētas ziņas, uzlikt par pienākumu Apinim atsaukt tās, atsaukumu publicējot tajos pašos plašsaziņas līdzekļos, kuros tās tika izplatītas, tādā pašā formātā un vietā, apmērā un ilgumā. Tāpat pieteicējs lūdzis uzlikt par pienākumu Apinim viņam rakstveidā atvainoties, kā arī publiski atvainoties norādītajos medijos.

Apinis par ierosināto tiesvedību komentārus aģentūrai LETA iepriekš sniegt nevēlējās. "Belēvičam patīk tādas lietas darīt, es to nekomentēšu," sacīja LĀB vadītājs.