Naktī ūdens līmenis Gaujā paaugstinājies par pāris centimetriem

Naktī ūdens līmenis Gaujā pie Valmieras paaugstinājies tikai par pāris centimetriem (cm), vakar pa dienu tas paaugstinājās par 10 cm, - šorīt LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Vidzemes reģiona brigādes komandieri Jāni Skrastiņu.

Naktī situāciju nedaudz stabilizēja nelielais sals, tas piebremzēja ūdens līmeņa straujāku paaugstināšanos, nelija arī lietus, skaidroja Skrastiņš.

Līdz daudzdzīvokļu mājas Valmierā, L.Laicena ielā 9, applūšanai un iedzīvotāju evakuācijai trūkst vien pāris centimetru. Visu diennakti strādā pašvaldības uzņēmuma "Valmieras ūdens" darbinieki un sūknē ūdeni no lietusūdens un kanalizācijas sistēmām, lai neapplūstu mājas pagrabs un nevajadzētu atslēgt elektrību.

Lielas problēmas glābšanas dienestiem sagādājot ziņkārīgie un interesenti, kas dodas vērot applūdušās teritorijas. Īpaši bīstama ir Stāvo krastu teritorija. Tādi plūdi Valmierā neesot bijuši kopš 1954.gada.

Jau ziņots, ka augstāko ūdens līmeni Strenču, Valmieras un Cēsu apkārtnē prognozē nedēļas beigās. Kā vērtē Skrastiņš, situāciju varētu pasliktināt lietus, kuru prognozē sinoptiķi. Ja lietus nelīs, var uzskatīt, ka Gauja ir sasniegusi savu augstāko līmeni, taču ja uzlīs, situācija var pasliktināties.

Pagaidām nevienam iedzīvotājam Valmieras apkārtnē evakuācija nav bijusi nepieciešama. Ir mājas, kurām applūduši pagrabi vai pagalmā skalojas ūdens.

Gaujas ūdens jau vairākas dienas apgrūtina arī Valmieras attīrīšanas iekārtu darbību. Upes ūdens spiežas visās sistēmās, tādēļ brīžam Gaujā aizplūst neattīrīts ūdens. Kā skaidro Skrastiņš, šī ir ārkārtas situācija, kura ar Valmieras reģionālo vides pārvaldi ir pārrunāta. Gauja šajās dienās ir ļoti netīra, jo ūdens sev līdzi aiznes visu, kas pa ceļam, arī lauku saimniecībā esošās sausās tualetes.

Valmierā turpina iebrukt arī stāvie krasti. VUGD speciālisti šodien tos apsekojuši un atjaunojuši dažviet noplēstās drošības lentes. Daļa nožogojuma pārcelta, jo iebrukumi pietuvojušies iepriekš novilktajai drošības līnijai.

Joprojām apdraudēta ir arī Valmieras pilsētas rūpnieciskā zona Gaujas krastā, kur atrodas uzņēmums "Valmieras Mēbeles" un SIA "Valpro". Vēl atlikuši 40-50 centimetri līdz Gaujas ūdens skars arī šos uzņēmumus. Jau tagad no SIA "Valpro" pagrabiem tiek izsūknēts ūdens, bet iedzīvotāju drošību un uzņēmuma darbību tas neapdraud.

Evakuācijas plānu izstrādājusi arī blakus esošā Vidzemes augstskola, kura Gaujas krastā veic savas atzīmes par ūdens līmeņa celšanos. Augstskolas serveru telpa no pagraba jau pārvietota uz ēkas otro stāvu. Nepieciešamības gadījumā izplānota arī pagrabu evakuācija.

Valmieras pašvaldība jau izplatījusi paziņojumu, kurā pilsētas L.Laicena ielas 9.nama pirmā stāva iemītnieki tiek aicināti savlaicīgi sagatavoties evakuācijai. Šajā vietā jau vairākas dienas SIA "Valmieras Ūdens" speciālisti no ēkas pagalma atsūknē Gaujas ūdeni, kas pa lietus kanalizācijas sistēmu ieplūst pagalmā. Ja atsūknēšana nenotiktu, ūdens līmenis pagalmā būtu ap metru.

Daudzstāvu mājas iedzīvotāji aicināti tuvākajās dienās pārvietot privātās automašīnas uz drošākiem stāvlaukumiem, jo plūdu gadījumā tiks bojātas ne tikai transporta līdzekļi, bet arī apdraudēta un kavēta iedzīvotāju evakuācija un palīdzības sniegšana. Iedzīvotāji aicināti arī savlaicīgi padomāt par mājlopu un mājas mīluļu patvērumu.

Latvijā

Aizvakar, 1. oktobrī, policijā saņemta informācija, ka Ventspilī, pa pilsētas centru pārvietojas vīrietis ar ierocim līdzīgu priekšmetu, pēc kā viņš aizturēts. Valsts policijā par notikušo uzsākts kriminālprocess un noskaidrots, ka viņš pirms aizturēšanas sašāva ēkas logu. Šodien vīrietim piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, informē Valsts policija.

Svarīgākais