Šodien un rīt notāri konsultē bez maksas

© F64

Šogad Notāru dienās, kas notiek 1. un 2. martā, notāri bez maksas dosies vairāk nekā 70 mājas vizītēs visā Latvijā pie cilvēkiem, kuri dažādu iemeslu dēļ nav varējuši nokārtot juridiskas formalitātes.

Latvijas Zvērinātu notāru padome (LZNP) informē, ka Kurzemē notāri dosies vizītē uz 28 mājām, Latgalē - pie 23 cilvēkiem, Vidzemē - pie pieciem, Zemgalē - tikai pie diviem, bet Rīgā - pie 14 sociāli vismazāk aizsargātākajiem - trūcīgajiem, veciem un vientuļiem cilvēkiem, nelabvēlīgos apstākļos dzīvojošām ģimenēm, daudzbērnu ģimenēm, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Katra bezmaksas mājas vizīte iepriekš tika izvērtēta, lai palīdzību saņemtu cilvēki, kuriem tā visvairāk vajadzīga.

LZNP rīkotājdirektore Vija Piziča sacīja, ka iepriekš nosauktie dati par pieteikto mājas vizīšu skaitu dažādos novados būtiski atšķiras, taču ne vienmēr tāpēc, ka notāra palīdzība nebūtu nepieciešama. Viņa aicināja iejūtīgāk izvērtēt kaimiņu vai paziņu dzīves un materiālos apstākļus, jo pirms šā gada Notāru dienām LZNP uzklausīti gandrīz 200 dzīvesstāstu. Daļa cilvēku baidās, ka nevarēs nokārtot dažādas formalitātes, citus vajag iedrošināt rīkoties, bet daudzi veselības problēmu dēļ nevar pārvietoties. Visvairāk zvanījuši radi, draugi un paziņas, kuri nav bijuši vienaldzīgi un izmantojuši iespēju pieteikt notāra bezmaksas mājas vizīti savam paziņam vai radiniekam.

LZNP uzsver, ka notāru vizītes mājās ir bijušas, ir un būs, un arī Notāru dienu laikā notāri konsultē un konsultēs savos birojos.

***

UZZIŅAI

• 2016. gadā vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju ir vērsušies pie notāriem pēc juridiskās palīdzības.

• Pērn bijis visaugstākais mantošanas iesniegumu iesniegšanas skaits pēdējo piecu gadu laikā - pieteiktas 13 585 mantošanas lietas.

• Arī noslēgto laulības līgumu skaits 2016. gadā bijis augstākais pēdējo sešu gadu laikā - 1160.

• Notāri savos birojos visā Latvijā uzņem vidēji 1748 cilvēkus dienā.



Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.