Vērtēs likumprojektu par aizliegumu ziedot olšūnas nedzemdējušām sievietēm

© Ilze Zvēra/ f64 photo agency

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien vērtēs grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kas paredzēja olšūnu ziedošanas aizliegumu nedzemdējušām sievietēm.

Saeimā iepriekš ticis atbalstīts bijušā veselības ministra Gunta Belēviča priekšlikums, kas paredz aizliegt olšūnas ziedot nedzemdējušām sievietēm. Par likumprojektu pagaidām nav noticis balsojums galīgajā lasījumā. Savukārt veselības ministre Anda Čakša, līdzšinējā Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Korna (V) un Saeimas deputāts Edvards Smiltēns (V) iesnieguši priekšlikumus, kas rosina atteikties no šāda aizlieguma.

Saeima pērn vairākas reizes izslēdza šo likumprojektu no sēdes darba kārtības, kā arī lēma pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

Par ierosinājumu liegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas bija iebildumi, tostarp pērn 16.jūnijā pret ierobežojumiem nedzemdējušām sievietēm veikt olšūnu ziedošanu pie Saeimas protestēja nedaudz vairāk par 100 cilvēkiem.

Latvijā

Mākslas un seno priekšmetu restauratoru aprindās raisījušās bažas par to, ka pēc Latvijas Pareizticīgās baznīcas it kā atdalīšanās no Maskavas patriarhijas uz Krieviju ir izvests liels daudzums Latvijas Pareizticīgās baznīcas vērtīgo priekšmetu, kam ir mākslas vērtību statuss. Tas varētu būt noticis šā gada pavasarī vai agrāk, un šo “pasākumu” esot organizējusi pati pareizticīgo baznīca. Lai saprastu, kas ir noticis (vai nav noticis), “Neatkarīgā” meklē atbildes.

Svarīgākais