Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Čakša iebilst pret pacientu līdzmaksājumu palielināšanu

© Lauris Aizupietis/ f64 photo agency

Veselības ministre Anda Čakša kategoriski iebilst pret iespēju palielināt pacientu līdzmaksājumus, lai šādi veselības budžetā iegūtu vairāk naudas.

Saistībā ar nodokļu reformu Finanšu ministrija (FM) ir izstrādājusi trīs ieteikumus veselības budžeta uzlabošanai, no kuriem ministrija dod priekšroku pirmajam scenārijam, kas paredz sociālās apdrošināšanas maksājumos iezīmēt 1%, tādējādi budžetā papildu dodot 167 miljonus eiro. Otrs scenārijs paredz palielināt pacienta līdzmaksājumus, ja nav veikta sociālā apdrošināšana. Kā aģentūrai LETA norādīja Čakša, šo variantu viņa neatbalsta.

Savukārt trešais scenārijs paredz palielināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) par vienu procentpunktu, kas ļautu iekasēt papildu 80 miljonus eiro.

Taujāta, kurš no risinājumiem, viņasprāt, būtu piemērotākais, Čakša norādīja, ka Veselības ministrijai (VM) svarīgi, lai risinājums dotu pienācīgu naudas summu veselības aprūpes sistēmas reformu realizēšanai, kā arī lai celtu mediķu atalgojumu. Viņa skaidroja, ka VM savas reformas veic attiecībā uz kvalitāti un efektivitāti, savukārt risinājumu finansējuma piesaistei ir jāmeklē FM. Viņa atgādināja, ka VM mērķu sasniegšanai nākamgad nepieciešami papildu 150 miljoni eiro.

Jau ziņots, ka FM nodokļu reformai piedāvā samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) līdz 20%, atcelt solidaritātes nodokli un saglabāt mikrouzņēmumu nodokli (MUN).