Neizpauž bankas vārdu, kurai nozagti dati

Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisija (FKTK) tomēr nolēmusi neizpaust bankas nosaukumu, par kuras klientu darījumiem notikusi datu noplūde, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja FKTK biroja vadītāja Anna Dravniece.

Šādu lēmumu viņa pamatoja ar Kredītiestāžu likuma 110.1.panta pirmo daļu, kurā noteikts, ka informācija par kredītiestādi, ja tā iepriekš nav bijusi likumā noteiktā kārtībā publicēta, ir ierobežotas pieejamības informācija un nav izpaužama.

Vakar Dravniece pauda, ka, ja dati tiks atzīti pat autentiskiem, tad bankas nosaukums, visticamāk, tiks paziņots, tomēr šodien, atbildot uz jautājumu, vai dati ir atzīti par autentiskiem, Dravniece norādīja: "Visu, ko varējām, pateicām. Likuma ietvaros."

Dravniece uzsvēra, ka FKTK rīcībā esošā informācija, kas iegūta pārbaudes laikā, tiks nodota Valsts policijai, lai tā savas kompetences ietvaros izvērtētu, vai notikušajā ir konstatējamas noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes.

Savukārt FKTK turpinās sākto pārbaudi bankā par informācijas sistēmas drošības atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Ja pārbaudes lietā FKTK konstatēs, ka banka neievēro Kredītiestāžu likuma vai citu normatīvo aktu prasības, tajā skaitā nenodrošina kredītiestādes klientu un to darījumu noslēpumu, komisija būs tiesīga īstenot kādu no Kredītiestāžu likuma 113.panta pirmajā daļā noteiktajām darbībām, piemēram, pieprasīt, lai kredītiestāde nekavējoties veic nepieciešamās darbības šādas situācijas novēršanai, brīdināt kredītiestādi vai arī piemērot Kredītiestāžu likumā paredzētās soda naudas.

FKTK atgādina, ka saskaņā ar Kredītiestāžu likuma 64.panta 1.daļu personas, kas tīši vai netīši izpaudušas ziņas par kredītiestādes klientu kontiem vai klientiem sniegtajiem finanšu pakalpojumiem, ir saucamas pie kriminālatbildības likumā noteiktajā kārtībā.

Dravniece pastāstīja, ka līdz šim Latvijā banku sektorā ir bijuši relatīvi maza apjoma un mēroga drošības pārkāpumi un neviens no tiem nav radījis sistēmiskas sekas.

Kā ziņots, Latvijas lielākās komercbankas noliedz iespējamo datu noplūdi par viņu klientu darījumiem un uzsver, ka ievēro visas likumos un normatīvajos aktos noteiktās prasības, lai nodrošinātu savu klientu datu drošību, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" veiktā banku aptauja.

Saskaņā ar Latvijas Komercbanku asociācijas datiem, aptaujāto banku kopējā tirgus daļa banku sektora aktīvos veido vairāk nekā 80%.

"Swedbank", "SEB bankas", "Nordea bankas", "DnB Nord bankas", "Aizkraukles bankas", "Latvijas Hipotēku un zemes bankas", "Latvijas Krājbankas", "Parex bankas", "Rietumu bankas", "UniCredit Bank", "GE Money Bank" pārstāvji uzsvēra, ka tās nodrošina klientu datu drošību saskaņā ar Kredītiestāžu likumu, Fizisku personu datu aizsardzības likumu, FKTK un saistošo starptautisko likumdošanas normu prasībām.

Kā ziņots, pēc telekompānijas LNT, kuras rīcībā ir nonākušas kādas Latvijas komercbankas kontu izdrukas par tās klientiem, iesnieguma FKTK sākusi pārbaudi par iespējamo datu noplūdi, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Dravniece.

LNT raidījums "Top 10" norādīja, ka viņu pastkastītē atrastajās izdrukās uz aptuveni 50 lapām atrodama informācija par 22 bankas klientiem un viņu veiktajiem darījumiem laika posmā no pagājušā gada marta līdz pat šī gada marta vidum.

Svarīgākais