Cietumsargiem šogad desmit dienas būs jāiet bezalgas atvaļinājumā

Lai Ieslodzījuma vietu pārvaldei (IeVP) pietiktu finanšu līdzekļu funkciju nodrošināšanai līdz šā gada beigām, 23.martā izdots rīkojums, kas paredz darbiniekiem desmit dienas doties piespiedu bezalgas atvaļinājumā.

Tikmēr IeVP amatpersonu un darbinieku arodbiedrība pieprasa atcelt šo lēmumu, pretējā gadījumā draudot no 1.maija apstādināt cietumu funkciju izpildi.

Kā aģentūru LETA informēja IeVP priekšnieks ģenerālis Visvaldis Puķīte, lai viņa vadītā iestāde šogad varētu pildīt savas funkcijas, papildus nepieciešams vēl aptuveni pusmiljons latu. Tā kā šīs naudas nav, bijuši divi rīcības varianti - atlaist 120 darbiniekus vai arī neatlaist nevienu, liekot visiem līdz gada beigām izmantot desmit bezalgas atvaļinājuma dienas.

Ar IeVP izdoto rīkojumu katra darbinieka viena bezalgas atvaļinājuma diena ļaušot ietaupīt vidēji 15 latus. Puķīte norāda, ka tādējādi katram darbiniekam, ieskaitot arī viņu pašu, līdz gada beigām ik mēnesi būs jāizmanto vidēji viena bezalgas atvaļinājuma diena.

Tikmēr IeVP amatpersonu un darbinieku arodbiedrības valdes priekšsēdētāja Valentīna Maļcāne pagājušajā nedēļā nosūtījusi vēstuli Puķītem, prasot atcelt 23.marta rīkojumu par desmit piespiedu bezalgas atvaļinājuma dienām. "Kurā valsts vai pašvaldību institūcijā vēl tik daudz ir griezts? Tikai IeVP struktūrvienībās, kur katru dienu stājas dienestā simti amatpersonu un nav garantijas, vai pārnāks dzīvi un veseli mājās pie ģimenes," vēstulē Puķītem raksta Maļcāne.

Ja minētais rīkojums netiks atcelts, arodbiedrība ir apņēmusies ar šā gada 1.maiju apstādināt cietumu funkciju izpildi. "Tas ir galējais variants, kas varētu būt, bet pirms tam domāju, ka vēl būs tikšanās ar Puķītes kungu," aģentūrai LETA sacīja Maļcāne.

Arodbiedrības valdes priekšsēdētāja uzsvēra, ka jebkurā gadījumā šo protestu noteikti nevarēšot nosaukt par streiku, "jo mēs ļoti labi apzināmies, ka tā ir sabiedrības drošība, mums ir notiesātie, un mēs nevaram viņus izlaist ārā un paši aiziet kaut kur, tāpēc mēs noteikti atradīsimies savās vietās". Taču rīkojuma neatcelšanas gadījumā ieslodzītie tikšot tikai apsargāti, bet nekādas citas funkcijas IeVP darbinieki vairs neveikšot, vēstulē brīdina arodbiedrība.

Šādu pašu vēstuli kopā ar IeVP darbinieku un amatpersonu parakstiem Maļcāne tuvākajās dienās plāno nosūtīt arī tieslietu ministra pienākumu izpildītājam Uldim Augulim (ZZS). "Gribam vērst uzmanību, ka aiz mūsu mugurām ir 7000 ieslodzīto," arodbiedrības vārdā raksta Maļcāne.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūra LETA uzzināja, ka Augulis par izveidojušos situāciju savu viedokli sniegs pēc tam, kad saņems vēstuli no arodbiedrības. Ja šāda vēstule tiks saņemta, viņš uz tikšanos aicinās arī IeVP priekšnieku Puķīti.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais