Skaidras naudas nēsāšanas ierobežojumus ieviesīs ne tikai policijā

© Scanpix

Visticamāk, skaidras naudas ierobežojumi darba laikā būs ne tikai policistiem, bet vēl virknei strādājošo kontroles un uzraudzības dienestos, vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Tas varētu skart, piemēram, Valsts vides dienesta un Pārtikas un veterinārā dienesta speciālistus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izstrādā jaunus risinājumus korupcijas ierobežošanai valsts un pašvaldību iestādēs, un kapitālsabiedrībās.

Korupcijas apkarotāji gan norāda, ka galvenokārt no pašvaldībām saņemts milzīgs daudzums iebildumu, kas tikai norāda, ka pret topošajiem Ministru kabineta noteikumiem ir ļoti liela pretestība. Iebildumu klāsts ir apkopots uz vairāk nekā 170 lapaspusēm.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (V) norāda, ka skaidras naudas ierobežojums jau sen strādā attiecībā uz robežsargiem un muitas amatpersonām. Pildot dienesta pienākumus, muitas kontroles punktos līdzi var būt tikai 28,5 eiro, savukārt, strādājot robežkontroles punktā, - ne centa.

LETA jau ziņoja, ka Valsts policijas (VP) priekšnieka Inta Ķuža pavēle par Ceļu policijas darba organizācijas izmaiņām paredz policistu rotāciju un liegumu policistiem darba laikā makā turēt vairāk par 30 eiro.

Šis būs viens no preventīviem pasākumiem korupcijas risku mazināšanā. Lietuvā šāda prakse jau ir ieviesta. Ja kontrolējošās struktūrvienības konstatēs naudu virs 30 eiro, tad būs pamats vērtēt policista rīcību disciplinārā kārtā par pavēles neievērošanu. Lielākas naudas izcelsmi un tās iespējamo saistību ar korupciju varētu pārbaudīt Iekšējās drošības birojs.

Svarīgākais