Ūdens līmenis Gaujā un Daugavā turpina paaugstināties

Ūdens līmenis Gaujā un Daugavā turpina paaugstināties, - šorīt LNT raidījumā sacīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks ģenerālis Ainars Pencis.

Pagājušajā diennaktī plūdu dēļ Olainē evakuēti astoņi cilvēki, citur cilvēku evakuācija nav bijusi nepieciešama. Situāciju daudzviet Gaujā apgrūtina koku sanesumi, kas apdraud tiltus.

VUGD Vidzemes reģiona brigādes komandieris Jānis Skrastiņš informēja, ka pagājusī nakts Vidzemē pagājusi salīdzinoši mierīgi, lai gan ūdens līmenis Gaujā turpina celties. Skrastiņa rīcībā pagaidām neesot informācijas, ka kaut kur tas būtu pārsniedzis kritisko līmeni.

Kritiska situācija ir pie Strenčiem, kur aptuveni 300 metrus pirms tilta uz saliņas "uzsēdies" liels koku krāvums. Ja ūdens līmenis Gaujā paaugstināsies, krāvums izkustēsies un dosies tilta virzienā.

Koku sanesums ir konstatēts arī Cēsīs pirms Rāmnieku trosu tilta.

Valmierā līdz kritiskajai robežai, kad sāks applūst rūpnieciskā zona un dzīvojamie masīvi.

Pēc Skrastiņa teiktā, meteorologi prognozē, ka ūdens līmeņa paaugstināšanās turpināsies līdz nedēļas beigām.

Jau ziņots, ka paaugstinātais ūdens līmenis Gaujā vislielākās problēmas pašlaik sagādā Valkas, Strenču, Valmieras un Cēsu apkārtnē.

Kritiskā situācija visās pašvaldībās tuvojas vienlīdzīgi. Gulbenes novadā, kur iepriekš plūdu dēļ tika evakuēti divi cilvēki, situācija ir kļuvusi stabilāka.

Valmieras pilsētas teritorijā ir apdraudētas atdzelžošanas iekārtas un ar maksimālo jaudu strādā pilsētas attīrīšanas iekārtas. Ja ūdens līmenis celsies vēl par pusmetru, applūst sāks arī rūpnieciskā zona Gaujas krastā, kur atrodas uzņēmums "Valmieras Mēbeles" un SIA "Valpro".

Aizvadītajās brīvdienās Valmierā aiztaisītas arī notekūdeņu akas zemākajās vietās, kur lietus ūdens Gaujas ūdens līmeņa celšanās dēļ jau tika spiests atpakaļ. Savukārt Cēsīs brīvdienās no koku sanesuma atbrīvoti Raiskuma tilta balsti.

Strenčos ir applūdušas vairākas ielas.

Latvijā

Aizvakar, 1. oktobrī, policijā saņemta informācija, ka Ventspilī, pa pilsētas centru pārvietojas vīrietis ar ierocim līdzīgu priekšmetu, pēc kā viņš aizturēts. Valsts policijā par notikušo uzsākts kriminālprocess un noskaidrots, ka viņš pirms aizturēšanas sašāva ēkas logu. Šodien vīrietim piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, informē Valsts policija.

Svarīgākais