VL-TB/LNNK bloķēs likuma grozījumus par valsts valodas prasību mazināšanu rektoriem

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) sola grozīt Augstskolu likumā, kas paredzētu mazināt valsts valodas prasības rektoriem.

Pašlaik šāds likumprojekts vēl netiek virzīts.

VL-TB/LNNK tomēr brīdina, ka bloķēs grozījumus Augstskolu likumā, izmantojot koalīcijas līguma noteikumus. "Rektors ir valsts amatpersona, rektoram ir jāvada ne tikai akadēmiskais, bet arī saimnieciskais augstskolas personāls, jāpārstāv augstskola attiecībās ar valsts iestādēm, Ministru kabinetu, Saeimu, jāpiedalās Rektoru padomes sēdēs, jāparaksta finanšu dokumenti, kā arī jāveic citas funkcijas, kuru izpildei ir nepieciešamas valsts valodas zināšanas," paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem uzsver nacionālā apvienība.

Koalīcijas līgums paredz, ka tikai pēc partneru vienprātības principa var lemt jautājumus par grozījumiem Satversmē, kā arī likumiem, kuri regulē valodas lietojumu, pasliktinot latviešu valodas situāciju. VL-TB/LNNK aicina šim lēmumam pievienoties arī pārējos partnerus.

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzsver, ka "cilvēkiem ir jābūt drošiem, ka politiķi nesāks valodas normu mīkstināšanas maratonu". "Viss sākas ar it kā nelieliem jautājumiem, tāpēc jau šajā brīdī nacionālā apvienība teiks "nē"," norāda Dzintars.

VL-TB/LNNK pauž, ka publiskajā telpā iepriekš izskanējusi informācija par izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) viedokli, ka nepieciešams pārskatīt abu augstskolu darbību regulējošos likumus, lai risinātu jautājumus par Rīgas Ekonomikas augstskolas un Rīgas Juridiskās augstskolas rektoru apstiprināšanu.

Izglītības un zinātnes ministrija līdz šim šādu likumprojektu vēl nav piedāvājusi. Arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas šādu likumprojektu vēl nav iesniegusi izskatīšanai parlamenta sēdē. Komisijas vadītāja Ilze Viņķele (V) aģentūrai LETA sacīja, ka komisija par likuma grozījumiem saistībā ar valodu zināšanām varētu lemt pēc kāda laika. VL-TB/LNNK nostāja Viņķeli nepārsteidz, tomēr tā esot vairāk principu pozicionēšanā, bet priekšā vēl sarunas par detaļām.

Kā ziņots, Šadurskis iepriekš paudis, ka IZM virzīs izmaiņas Rīgas Ekonomikas augstskolas likumā, lai tās rektors Andešs Pālsovs varētu saglabāt savu amatu, nekārtojot valsts valodas prasmes pārbaudes eksāmenu.

Svarīgākais